Aarhus får nyt center for skånsom partikelterapi

Et nationalt center for partikelterapi bliver med den nye finanslov etableret for 275 millioner kroner.

Partikelterapi er en særlig skånsom form for strålebehandling til kræftramte, som særligt egner sig til behandle kræft på følsomme steder, f.eks. i hjernen. Behandlingen skader i langt mindre grad end traditionel strålebehandling det omkringliggende raske væv, samtidig med at der er mindre risiko for et nyt kræftudbrud.

Læs også: 670 ton tung strålekanon angriber kræftsvulster med millimeters nøjagtighed

I dag er det kun muligt at blive behandlet med partikelterapi i udlandet, og danskere, der har brug for behandlingen, rejser typisk til Tyskland eller USA for at blive behandlet.

‘Det er klart, at for eksempel Houston ligger meget langt væk for en familie i en yderst sårbar situation, og det er da rigtig svært for både den kræftramte og den nærmeste familie og venner. Derfor glæder jeg mig til, at de afstande, man skal flytte sig over, ser ud til at blive langt, langt mindre i fremtiden,’ skriver sundhedsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse. Den udsendte hun, efter at regeringen tirsdag aften indgik et forlig om finansloven med Venstre og de Konservative.

Læs også: Aarhus vandt kampen om ny partikelkanon

Det nye center for partikelterapi kommer til at ligge på Aarhus Universitetshospital og vil efter planen stå klar i slutningen af 2017. Centret kommer til at behandle 1.200 patienter om året.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>