Alfa Laval trækker containerskibets maskinrum op på land

Der svejses og skrues på livet løs bagest i en af de haller, der engang tilhørte det hedengangne Aalborg Skibsværft.

Skibe er der ikke blevet bygget i Aalborg siden 1987, men den maritime aura hænger stadig ved her ved Limfjordens bredder.

Ikke nok med at Alfa Lavals Marine & Diesel-afdeling har overtaget grunden og i dag fremstiller blandt andet kedler og røggasrensnings­anlæg i skibsværftets gamle produktionshaller – de høje bygninger kommer fremover også til at rumme et fuldskala-demonstrationsanlæg af et skibs maskinrum til test og verificering af kommende generationer af samme teknologier.

Det 250 kvadratmeter store anlæg bliver officielt taget i brug i januar, så teknikere arbejder for fuld skrue med at klargøre de sidste detaljer på denne sidste formiddag i oktober, hvor Ingeniøren har fået lov til at få et smugkig ind i testcentret.

Fodres med vand fra Limfjorden

Helt grundlæggende er der tale om et 1:1 replika af maskinrummet på eksempelvis et containerskib – komplet med dieselmotor, generator, katalysator, oliecentrifuge, oliebehandlingsenhed og røggasrenser, et såkaldt scrubbertårn – foruden et komplet dampsystem.

Et tilhørende kontrolsystem står for at opsamle de store datamængder, som testfolkene skal trække ud af anlægget.

Den maritime fornemmelse understreges af de 300 kubikmeter frisk havvand fra Limfjorden, som anlægget kan fodres med i timen.

»Os bekendt er der ingen andre, der på land har en så virkelighedstro maritim applikation, hvor man kan teste de her ting på samme tid og derigennem finde ud af, hvordan eksempelvis katalysatorer, kedel og scrubber indvirker på hinanden – oven i købet i forskellige lastsituationer,« fortæller Lars Skytte Jørgensen, vicedirektør i Alfa Laval Marine & Diesel og chef for testcentret.

Han fik tilbage i april endeligt grønt lys fra koncernledelsen til at spendere 20 millioner kroner på testcentret, og så er det ellers gået slag i slag med at få bygget det hen over sommeren og efteråret – med flere og flere moduler koblet på.

Svært at teste til havs

Når den svenske koncernledelse kaster 20 millioner kroner efter sådan et projekt, skal de naturligvis også have noget for pengene.

Humlen ved at etablere et sådant testcenter er, at det for en maritim leverandør er ganske besværligt at få testet sine løsninger om bord på skibene. Rederierne er ikke meget for at ligge for længe i havn eller gå ned i last, bare fordi leverandøren lige skal have testet sin nye røggasrenser.

»Det primære er, at vi gerne vil have testet vores produkter i sammenhæng med hinanden så tæt på virkeligheden som overhovedet muligt. Det er svært ude på et skib, fordi skibsrederne selvfølgelig har fokus på at flytte gods fra A til B og tjene penge,« forklarer Lars Skytte Jørgensen.

En fordel for rederierne er, at testcentret vil give dem mulighed for at gennemføre træningsforløb for deres besætninger, eksempelvis i forbindelse med indkøringen af nye maskiner eller kontrolsystemer.

Ligeså kan det sagtens tænkes, at samarbejdspartnere og universiteter bliver inviteret med indenfor, tilføjer Lars Skytte Jørgensen, som ikke lægger skjul på, at en del af øvelsen naturligvis også er at brande Alfa Laval som en attraktiv arbejdsplads.

500 driftstimer inden jomfrurejsen

Det første, der vises frem for Ingeniøren, er selve hjertet i testcentret – en standard 2 MW dieselmotor. Men egentlig er motoren nu ikke det mest interessante, mener Lars Skytte Jørgensen, som sammen med testcentrets daglige leder, Kenneth Christensen, hellere vil fremvise noget af det øvrige testudstyr.

F.eks. Røggasrenseren PureSOx samt en separator, varmegenvindingssystem og et ferskvandsgenereringsanlæg.

Et femte produkt, en oliebehandlingsenhed, illustrerer meget godt formålet med testcentret. Maskinen skal leveres til en kunde til foråret, og her har Kenneth Christiansen lovet kunden, at den vil have 500 driftstimer på bagen inden sin jomfrurejse.

De driftstimer er det meget lettere – og billigere – at tilvejebringe på land i Aalborg frem for at skulle sende en prototype ud på åbent hav om bord på et skib.

Grønne ambitioner led skibbrud

Skibsbranchen har et notorisk dårligt omdømme som en af de helt store klimasyndere, når det gælder udledning af CO2, NOx-partikler og svovlforurening.

Rensning af ballastvand – som Alfa Laval også vil teste i Aalborg – er sammen med førnævnte røggasrenser, bedre genanvendelse af overskudsvarme og alternative brændsler nogle af de teknologier, som i de kommende år skal gøre skibsfart til et såvel grønnere som billigere foretagende.

De grønne ambitioner led dog i nogen grad skibbrud, da det tidligere på året lykkedes en gruppe lande med Rusland i spidsen at udskyde nogle af de skærpede miljøkrav, som FN’s søfartsorganisation IMO ellers havde slået sig stort op på at kunne levere.

Ifølge Lars Skytte Jørgensen er det dog ikke nødvendigvis en streg i regningen:

»Vi har faktisk ikke snakket om det i den her forbindelse. For os er det simpelthen optimering og verifikation af vores produkter, der er vigtigt. Vi vil det her marked, og rederierne skal vel også kigge på gensalgsværdien af deres skibe længere ude i fremtiden.«

Toppen af isbjerget

Han vil hellere fokusere på de muligheder, som centret giver Alfa Laval. For eksempel på sigt at teste ikke bare færdige løsninger, men måske også bruge centret som idélaboratorium til afprøvning af gode ideer.

»Jeg tror egentlig kun, vi har set toppen af isbjerget. Hurtigere løsninger kan blive hurtigere verificeret. Kan vi se de gevinster, vi har udtænkt? Kan vi dokumentere energi­besparelserne, eller skal vi rette lidt ind? Hvordan vi på sigt skal bruge centret, er noget, vi allerede har diskuteret meget her i huset.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>