Anlæg af nordjysk skifergasboreplads begynder til maj

Ikke så sjældent er der ‘buuh’-råb, når det franske olieselskab Totals danske koordinator, Henrik Nicolaisen, holder oplæg om selskabets skifergasjagt i Nordjylland.

Men på Dansk Gas Forenings årlige konference var Henrik Nicolaisen blandt venner og blev endda klappet på og af scenen, da han gav en status på Vendsyssel-1-brønden, som prøvebroringen også hedder.

»Processen er godt i gang, og vi forventer at starte anlægget af selve borepladsen fra maj næste år,« sagde Henrik Nicolaisen.

Totals budget til efterforskningsboringen er nu på 300 millioner kroner. Det er blevet betragteligt dyrere, efter at politikerne i Frederikshavn krævede en fuld VVM på prøveboringen.

Ifølge Nicolaisen vil selve borepladsen dække et areal på to hektar. Planen er at lave støjvolde omkring borepladsen og sikre jorden mod udslip af kemikalier eller andre skadelige stoffer. Blandt andet skal Total under boringen bruge op mod 2000 kubikmeter vand i selve efterforskningsboringen.

Læs også: Miljøundersøgelser kan blive obligatoriske for skifergas

Borepladsen bliver sikret med sand og en membran af syntetisk asfalt, der skal sikre mod gennemsivning af vand, forklarede Henrik Nicolaisen. Til sidst dækkes pladsen med fliser, og der laves kloakering, så nedsivende regnvand og eventuelle lækager bliver opsamlet.

Selskabet laver en vandboring i hver ende af borepladsen for at holde øje med vandkvaliteten, lige som man har taget flere lokale prøver af drikkevandet, før selve arbejdet går i gang.

»VVM-redegørelsen dækker også det visuelle af projektet, men jeg kan berolige med at selve boreriggen, selv om den er høj, kun bliver stående i cirka to måneder,« sagde Henrik Nicolaisen.

VVM-redegørelsen er en politisk besluttet udbygning af den VVM-screenning, der var godkendt af både Frederikshavns Kommune og de statslige myndigheder, herunder Miljøstyrelsen.

Det var derfor stærkt kontroversielt, at de lokale ‘byrødder’ vedtog, at det ikke var nok og samtidig krævede fuld VVM på en prøveboring. Dem er der lavet mere end hundrede af på dansk grund.

Læs også: Total starter flybåren jagt på nordsjællandsk skifergas

Til gengæld er der ikke ret meget uenighed om, at det kræver en fuld VVM for den mulige hydrauliske frakturering. Det er den måde, man bruger til at indvinde gassen ved at presse vand, sand og kemikalier ned i skiferlagene, men hvis prøveboringen viser sig negativ, kommer der naturligvis ikke frakturering.

»Det VVM-arbejde går i gang i januar, hvilket vil være længe før, vi ved, om vi kommer til at frakturere,« lød det fra den danske projektleder.

Som planen er i dag, vil det tidligst blive i slutningen af 2014, at boringen går i gang. Herefter skal der laves crush-test og analyser af kerneprøverne samt prøvefrakturering, hvis analyserne er positive.

Med andre ord taler vi tidligst i 2015, før der er svar på, om der er skifergas under Nordjylland.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>