Bladt skal levere mega-fundamenter til Dongs tyske havmølleparker

Den nordjyske stålvirksomhed Bladt Industries har netop vundet ordren på at fremstille 97 fundamenter til Dong Energys to nye havmølleparker i tysk farvand, nemlig Gode Wind 1 og 2-projekterne. Parkerne har en samlet pris på 16,4 milliarder kroner.

Læs også: Dong rekord-investerer 16 milliarder i tysk havvind

I antal er ordren måske ikke så stor, idet Bladt tidligere har fremstillet 175 og 160 fundamenter til andre af Dongs havmølleparker. Alligevel kalder adm. direktør Peter Rindebæk ordren for ‘unik’.

»Det er den først havmøllepark med 6 MW-vindmøller, og derfor skal vi nu fremstille fundamenter, der i størrelse er ud over, hvad vi plejer at arbejde med,« siger han og anslår diameteren af monopælen til et sted mellem syv og otte meter og godtykkelserne til omkring 100 mm.

Hvert fundament består af selve monopælen, der skal bankes ned i havbunden plus et overgangsstykke, som forbinder monopæl og vindmølletårn.

Ifølge Peter Rindebæk var det absolut ikke nogen selvfølge, at Bladt Industries ville få ordren, selv om virksomheden har arbejdet sammen med Dong Energy på mange projekter:

»Så vi er rigtig glade for aftalen og glade for at være i stand til at sætte vores fingeraftryk på endnu en europæisk vindmøllepark,« siger han, men vil dog ikke oplyse ordrens værdi.

Ifølge en engelsk rapport fra 2010 udgør selve fundament 6 pct. af den totale pris for en havmøllepark, hvilket kan give et fingerpeg om, at ordren nok nærmer sig 1 milliard kroner.

Gode Wind-vindmølleparken skal opføres omkring 45 km fra den tyske kyst i Nordsøen, tæt på vindmølleparken Borkum Riffgrund 1, som Bladt Industries allerede har leveret en transformerstation til, og hvor man er i gang med fremstillingen af 77 fundamenter til 3,6 MW-vindmøller.

Fremstillingen af fundamenter til Gode Wind-møllerne begynder i tredje kvartal af 2014 og skal foregå i Aalborg. Virksomheden har også produktion på Lindø og Rostock og beskæftiger i alt 950 personer.

Bladt Industries er verdens førende leverandør af fundamenter, idet virksomheden til dato har leveret 40 pct. af de installerede offshore-fundamenter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>