Blog: Overvågning mod spritbilisme

De Konservatives ordfører vedrørende Grundloven udtaler til Politiken: »Overvågning er jo altid en balancegang, som vi er opmærksomme på. Når Politiet laver razzia op til jul for at fange spritbilister, tror jeg faktisk, at danskerne er glade for politiets indsats. Også selvom langt de fleste ikke har noget at skjule. Sådan tror jeg sådan set også det er med overvågningen af nettet.«

Jeg er helt enig med Tom Behnke i at politiets stikprøvekontrol er et fornuftigt middel mod spritbilisme. Men kan det virkelig sammenlignes med den overvågning som politikerne ønsker at rette mod internetbrugerne?

Lad os først sammenligne formålet. Politiets stikprøvekontrol tror jeg primært har et generelt adfærdsregulerende mål, først og fremmest er den rettet mod dem der efter julefrokosten tænker “ahhh, det går nok, så meget har jeg heller ikke drukket”. Den systematiske spritbilist der blander alkohol og biler for spændingens skyld tror jeg ikke de fanger. Retorikken for overvågning af internettet er netop rettet mod at vi alle sammen kan slappe af, for det er jo kun den systematiske kriminelle den er rettet mod.

Dernæst er der forskelle i metoden. Politiets aktioner op til jul er en klar stikprøvekontrol af om bilisten her og nu opfylder kravene til at føre et køretøj. Det er minimalt hvilke andre krænkende oplysninger der bliver opsamlet om folk. Overvågningen af internettet er derimod totalitær: Den forsøger at følge alle borgeres mindste bevægelse, store som små. Den logger hvilke netbutikker jeg besøger, hvilke politiske partier jeg kommunikerer med, hvilke emner jeg holder af at diskuterer og hvilken slags porno jeg foretræker at se.

Resultatet af julerazziaerne er forhåbentlig at vi alle sammen lige tænker os om en ekstra gang inden vi sætter nøglen i tændingen. Men den type kriminilatitet som retorikken for overvågning af internettet er rettet imod er allerede i den grove ende. Vil et forbud mod kryptering på nogen som helst måde virke afskræmmende når man i forvejen med stærkt forsæt begår kriminalitet med en strafferammer fra 6 år til livstid? Ender vi ikke bare med at det kun er de kriminelle der har privatliv?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>