Blog: RIM: reddet af patenterne






Research In Motion (RIM), selskabet bag Blackberry-telefonerne, har det svært. Deres nye platform har ikke slået an og kunderne er betænkelige ved at købe dets produkter. Selskabet har selv annonceret, at det undersøger strategiske muligheder – mao. opkøb af firmaet. Det er også blevet foreslået, at dele af selskabet kan sælges.

I mellemtiden er der i september lavet et købstilbud for RIM, som lyder på 4,7 mia. USD (eller 9 USD per aktie). Markedsværdien ligger i dag omkring 4,2 mia USD, hvilket sandsynligvis afspejler investorernes usikkerhed om hvorvidt handlen bliver til noget.

Det anslåes, at firmaet har ca. 2,6 mia. USD i likvid kapital og at dets netværkafdeling er knap 1 mia USD værd. Der er således ca. 1 mia. USD tilbage for at nå op til dets markedsværdi.

Det interessante er nu, at firmaets patentportefølje er vurderet til ca. 2,25 mia USD. Der er mange måder at anslå sådan en værdi på, og nogle anslår 5 mia. USD, men lad os være konservative og holde os til lidt over 2 mia. USD.

Hermed er firmaet værdier lige under 6 mia. USD, men er kun vurderet af aktiemarkedet til 4,7 mia. USD. Den forskel må skyldes, at det anslåes at koste penge at overtage resten af biksen (og lukke den ned).

Mao. udgør patentporteføljen ca. havdelen af firmaets markedsværdi, mens den anden halvdel er rede penge. Afhængigt af hvor dyrt det menes at være at overtage hele firmaet, kan aktieprisen falde yderligere, men jeg tror, at kursen ikke kommer meget lavere – alle andre værdier i firmaet er nedskrevet til 0 eller regnes for negative, så de resterende værdier (pengene og patenter) holder hånden under prisen på firmaet.

Det er set før, at patentporteføljen reelt udgør den eneste værdi i et firma, der har oplevet voldsom tilbagegang. Firmaets produkter kan være umulige at sælge, men det ses meget sjældent, at der ikke er nogle aktører, der er interesserede i at overtage firmaets immaterialrettigheder.

Det er muligt, at RIM kan komme stærkt tilbage, men i mellemtiden udgør patentporteføljen (samt rede penge) en nedre værdi for firmaet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>