Blog: S-ordfører: Hypotetisk at svare på e-valgsforslag






Nu nærmer kommunalvalget sig med hastige skridt.

Men som de sidste mere end hundrede år: Uden mulighed for at stemme via e-valg.

Debatten om forsøg med e-valg har dog ikke ligget helt stille i den seneste månedstid, da man blandt andet har prøvet sig frem i Norge.

Faktisk har S-ordfører Karin Gaardsted udtalt sig til SamData-magasinet om netop muligheden for e-valg i Danmark, som hun afviser pt.

Siden skrev hun også på Twitter om samme emne.

Ny S-linie?
Derfor har jeg forsøgt at få afklaret, om der er en ny S-linie på området.

For Socialdemokraterne var jo varme fortalere for forsøg med e-valg i forbindelse med et tidligere lovforslag.

Men det blev som bekendt fjernet af et flertal, som tildelte indenrigsminister Margrethe Vestager (R) en politisk lussing.

Nederlagets bagmænd fik hårde ord med på vejen af den tidligere S-ordfører Trine Bramsen – der kaldte Venstre for Danmarks mest vattede parti – og en stribe radikale politikere, herunder Morten Østergaard.

Blandt andet blev Venstres Michael Aastrup-Jensen skældt ud for ikke at ville fremskridtet.

I dag udtaler Karin Gaardsted, at hun slet ikke kan svare på, hvorvidt hun vil stemme for eller imod lovforslaget fra dengang.

“Forslaget var før min tid som ordfører på området, og som det ser ud, er det ikke kommet videre i behandling – derfor er det et hypotetisk spørgsmål, du stiller mig.”

“Det er ikke muligt at vide, hvordan behandlingen af forslaget ville være endt, og derfor kan jeg ikke svare,” skriver hun i en mail.

Du kan læse spørgsmål og svar stillet og svaret per mail til sidst i artiklen her.

Norske erfaringer
Nu vil Karin Gaardsted se på erfaringerne fra Norge, som du kan læse mere om her.

Der har ikke været nye meldinger om danske lovforslag, der skulle tillade forsøg med e-valg i Danmark.

Hos Venstre tolker man S-svaret i en klar retning.

Hos Venstre tolker it-ordfører Michael Aastrup-Jensen S-ordførerens svar derhen, at Socialdemokraterne er blevet klogere.

“Det lader til, at Socialdemokraterne har fulgt med og kan se, at der fortsat er stor utryghed omkring det her,” siger han.

Han peger på, at der selv i Norge var usikkerhed.

It-fan – men ikke evalg-fan
Han understreger, at Venstres holdning fortsat er, at der på valg-området aldrig må være mistanke om mulig snyd.

“Det nuværende system er gennemprøvet, så hvorfor ændre det,” spørger han.

Michael Aastrup-Jensen pointerer, at han er “digitaliseringsfan”, men det må ikke blive digitalisering for digitaliseringens egen skyld.

Hos de Radikale er Andreas Steenberg blevet ny it-ordfører.

Men han henviser til kommunalordfører, der kører denne sag.

Og hos kommunalordfører Marlene Borst Hansen fra De Radikale henvises til samme holdning, som partiet tidligere har lagt.

“Som du kan læse af den radikale ordførertale til 1. behandlingen i Folketingssalen, så kunne RV støtte forslaget,” lyder det i en mail fra hende.

Påfaldende?
Har S fået en ny linje på e-valgsområdet? Vurderer selv.

I hvert fald er det påfaldende at en S-ordfører ikke vil bakke op om et få måneder gammel lovforslag fremsat af en fra regeringens top: Margrethe Vestager (R).

Primær kilde: Mail fra S-ordfører:

Hej Karin
Jeg kan se, at du ytrer dig en del på blandt andet Twitter om e-valg. Kunne du svare på, hvorvidt du ville stemme for eller imod det lovforslag, der tidligere blev stillet om forsøg med e-valg i Danmark?
Med venlig hilsen
Kristian Hansen
Computerworld

Hej Kristian
Undskyld mit sene svar. Der har ikke været fremsat lovforslag om forsøg med e-valg, og der er heller ikke i dette års lovkatalog forslag om en sådan lovændring. Jeg har understreget betydningen af, at danskerne har tillid til den måde, vi afholder valg på i Danmark. Gennemskuelighed og tillid er altafgørende faktorer. Vi afventer nu erfaringerne fra Norge, hvor man i forbindelse med Stortingsvalget har gjort sig nogle erfaringer med e-valg. Norge har ikke meldt ud endnu, så vidt jeg ved, men jeg forventer, at det sker snart.
Mange hilsner Karin

Hej Karin
Tak for svaret. Kunne du venligst svare på følgende: Ville du have stemmet for eller imod lovforslag L 132? L 132 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale og regionale valg. (Digital stemmeafgivning og stemmeoptælling m.v). Af Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (RV) Kan læses her: http://www.ft.dk/ (…)
Med venlig hilsen
Kristian Hansen
Computerworld

Hej Kristian
Her er mit svar: Forslaget var før min tid som ordfører på området, og som det ser ud, er det ikke kommet videre i behandling – derfor er det et hypotetisk spørgsmål, du stiller mig. Det er ikke muligt at vide, hvordan behandlingen af forslaget ville være endt, og derfor kan jeg ikke svare. Jeg har tidligere udtalt, at det er helt afgørende vigtigt, at der er tillid til valg i Danmark, at vi er sikre på, at valg er retfærdige og uden påvirkning udefra.
Med venlig hilsen
Karin Gaardsted

Skribenten har skrevet flere stribe blogindlæg om e-valg.
De kan læses her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>