Blog: SAP Teched 2013 – dag 1






Så er det blevet tid til SAP Teched i Las Vegas, mens solen skinner udenfor, så sidder vi indenfor i rum med en grad af Air Condition, som sikrer at alle på et eller andet plan bliver forkølet. Forstår ikke hvorfor der skal være så meget drøn på den, men så er det selvfølgelig lettere at have jakkesæt på, fordi man får det helt sikkert ikke for varmt.

Mandag var første session en gæste keynote, hvor der blev snakket Big Data af Nate Silver. Han havde bestemt nogle interessante pointer om big data og hvordan det påvirker os.  En af hans pointer er, at mængden af data tilgængelig gør, at man nogle gange prøver at søge efter datamønstre uden en teori, og her går det galt ved datafortolkning. Et eksempel til at illustrere dette er, at man måske kan finde data der påviser, at hvis der er valg en onsdag, hvor solen skinner, så har Venstre aldrig tabt et valg.

Her er det vigtigt at man ikke lader sig narre af data, men at man skal sørge for også at have en god teori til hvorfor det sker. Derfor vil mængden af data aldrig fjerne behovet for menneskelig analyse, fordi der er brug for en vis skepsis overfor data. Samtidig skal man også være opmærksom på, at samme data kan læses på forskellige måder, og derfor har man en høj grad af bias på data fortolkning. Eksemplet han brugte var NBC (hvor 1% af seerne er republikanere) og Fox News (hvor 5% af seerne er demokrater) – måden de analyserede valgdata på kan være vildt forskellige, selvom de objektivt er de samme data.

Det var faktisk spændende at høre om Big Data og hvad det betyder, om end det ikke var så inspirerende en gæste keynote som den plejer. Kan bare være, at siden gamification gæste keynote, så er det svært at finde nogen, der er bedre.

Idag startede dagen så med SAP’s Keynote, der præsenterede hvad Teched primært handler om i år. Igen i år er HANA i fokus. Det burde ikke overraske.

Næste år kommer en hel ny database, for at gøre hastigheden på HANA bedre. Man har fundet ud af, at man er nået til maksimum performance med nuværende programmel, og derfor starter man forfra med næste version af HANA. Så en af de første ting vi får af vide er, hvad næste års Teched handler om.  Spændende – for der er ingen tvivl om, at HANA har revolutioneret databaser, og den største udfordring ved HANA stadig er prisen (ikke nødvendigvis kun licensen, men også hardware, fordi databasen jo skal ligge i RAM, og det kræver noget dyrere hardware). Jeg henviser til sidste års blog for en lidt mere detaljeret forklaring på HANA, men kort skal man se brugen af HANA som noget, hvor processeringstid ikke reelt er tilstede, fordi den kan hente data utroligt hurtigt. Således kan man bruge den til vejranalyser, overblik over hændelser i et kæmpe lager, børsanalyser o.s.v. Har man megen data, vil man lave komplekse forespørgsler hurtigt, så vil HANA helt klart være noget man kan bruge.

Det næste fokusområde for i år er SAP Fiori. SAP Fiori blev hypet som den nye brugergrænseflade for SAP systemer, og mere end 80% af normale SAP bruger cases kan allerede nu køre via SAP Fiori. Jeg ved ikke helt hvor UI5 og Mobile Portal så ligger, men det finder jeg vel ud af i løbet af de sessioner jeg har om dette. Fiori er i al fald frontenden til applikationer – også i SAP HANA Enterprise Cloud; som er det næste fokusområde for konferencen.

SAP HANA Enterprise Cloud er SAP HANA i skyen, hvor man kan få SAP til at sørge for at drifte sin HANA, mens man stadig selv betaler for sine licenser (også kaldet BYOL – Bring Your Own License). Men det giver god mening at man kan udnytte en public cloud til at køre SAP HANA produkter, og det gælder alt fra mobile løsninger til SaaS produkter og Succesfactors, Arriba etc. Planen er, at man har nogle ting i skyen (fordi det giver mening at have dem der) og andre ting “on premise”, fordi man måske har højere krav til sikkerhed/ejerskab af data. Man bruger så SAP PO eller HANA Cloud Integration til at sikre data kommer fra “on premise” til skyen og tilbage igen, eller også bruger man Data Services og Sybase Replication Server hvis det er store data mængder. Interessant tankegang, og måske noget der vinder ind stille og roligt rundt omkring – der er ingen tvivl om, at f.eks. Succesfactors er populært p.t., og det er fornuftigt, at der er fundet en standardmåde at håndtere dette på. SAP gjorde opmærksom på, at der findes over 200 iFlows (Integrationspakker med standardværdier), som kan installeres i SAP PO, som sikrer, at man kan integrere sin backend løsninger med skyen. Så skal man integrere f.eks. Succesfactors med backenden, er der altså en accelerator til SAP PO, som letter det gevaldigt.

Dernæst blev Operational Intelligence (OPI) vist for at vise, at integration services og overvågning heraf også er en integreret del af HANA. Man tager sin forretnings process (modelleret i BPM) – laver et overbliksbillede af processen, og så markerer hvilken information, man gerne vil have info om. Herved kan man hurtigt lave et Dashboard, der oplyser status i den modellerede proces. Har man designet det smart, vil man kunne proaktivt reagere på fejl, før de opstår.  Det lyder nok lidt for flot – reelt mener jeg, at fordi man ser en fejltype ofte ske baseret på noget i f.eks. trin 6 i processen, så kan man nå at rette denne fejl før alle de beskeder med lignende karakteristika kommer over i trin 6. Så det er reaktion på fejl, men bare lidt hurtigere end man før har kunnet.

Interessant er det også at f.eks. SAS og Qlikview nu også kører på HANA, hvilket giver en nogle spændende muligheder for at lave rapportering på data i SAP skyen og på forretningsprocessen modelleret i OPI.

Sidst i præsentationen blev det gjort opmærksom på, at SAP har det man kalder D-Code, som er noget hvor man vil prøve at involvere “ikke-SAP” udviklere i SAP udvikling, og dermed bruge f.eks. .Net udvikleres kompetencer til at lave bedre mobile og/eller “on premise” løsninger.

Samtidig har de lavet et “HANA Idea Incubator Program”, som reelt er crowd funding af SAP HANA løsninger. Således er der nogen som skal komme med en ide, herefter en kunde som gerne vil betale for det og tilsidst et udviklingshus, som gerne vil udvikle det. Og så går man sammen om et produkt, man så kan sælge til andre via en SAP HANA marketplace. Interessant og ligetil, om end jeg har svært ved at se forretningskritiske løsninger blive udviklet på denne måde. Men små produktivitetsforbedrende løsninger, vil helt sikkert kunne laves her.

Må hellere stoppe for i dag, for kan se jeg måske har skrevet lige lovligt meget. Resten af dagen i dag har stået på Data Services til HANA, Operational Intelligence og så var jeg så heldig at få et privatmøde med nogle af SAPs arkitekter for SAP PO. Det vil jeg skrive mere om i morgen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>