Blog: SAP Teched 2013 – dag 4






Og så blev det sidste dag på SAP Teched. Fjerdedagen er altid lidt mere stenet, fordi næsten alle er på vej hjemad og mange har allerede valgt at tage hjem om torsdagen. Det gør det dog muligt at komme ind på de sessioner, som normalt har været fyldte, så derfor var fokus i dag på Netweaver Cloud Integration og Gateway.

Gateway var igen spændende at høre om, fordi det endelig begynder at give mening. For det første er prismodellen blevet meget mere attraktiv, idet man nu reelt kan få Gateway gratis hvis man allerede har SAP. Dernæst er gateway rigtigt god til at udstille bruger centriske services, idet man let kan lave nogle webservices fra SAP Backend, som man kan udstille via REST og Odata protokollen. Måden det sker på er, at man enten via standard transaktioner i SAP vælger felter, som skal udstilles – eller også vælger man felter i allerede definerede webservices og udstiller kun relevante felter for en bruger centrisk service.

Jeg har i lang tid ikke kunnet se, hvorfor man ikke blot kunne udnytte PO til dette, men hastigheden og bruger scenarierne giver god mening – især fordi behovet for logning oftest er lavere til disse services, og nu vil det reelt være muligt for forretningskonsulenter at lave brugercentriske webservices. Jeg ved faktisk ikke om brugercentrisk er et ord eller om det blot er et fordansket engelsk ord, jeg netop har opfundet, men hvad jeg mener med det er, hvis man skal tilgå SAP data via en Sharepoint portal, mobile applikationer o.l., så er der andre krav end hvis det f.eks. Er maskine-til-maskine kommunikation eller hvis man skal flytte store datamængder.

Gateway er således også det, som benyttes til alle de mobile applikationer, som ligger i SAP Fiori. Fiori bliver i fremtiden nok den indgang, de fleste brugere vil have til SAP, mens man så vil have enkelte super brugere, som skal sidde i backend og håndtere data. Eksempelvis har jeg svært ved at se hvorledes fakturahåndtering kan udstilles som en mobil applikation, fordi man har brug for en masse forskellige data og funktioner, som ikke giver mening at udstille til en mobil grænseflade.

Gateway kan enten installeres lokalt, som en del af SAP ECC eller også kan man få en “Cloud connector” som tilgår Netweaver gateway i skyen, og så har man det der hedder SAP Gateway as a service. Det anbefales ikke at installere gateway som en del af SAP ECC, fordi der er brug for en separat instans, såfremt der kommer opdateringer til Gateway. Det vil ellers være for ofte ens SAP ECC miljø er nede, for at kunne håndtere opdateringer af Gateway. Det er også derfor jeg har svært ved at se værdien i Cloud Connector – fordi den netop kræver at du har installeret Gateway som en del af SAP ECC, og så har du en separat hardware boks til Cloud Connectoren, som sørger for at sende data ud i skyen. Cloud Connector sørger derfor ikke reelt for mindre kompleks landskab, hastigheden bliver ikke bedre (tværtimod) og Gateway as a service giver derfor kun begrænset mening. Det kan være tingene ændrer sig, men umiddelbart tror jeg ikke på Gateway as a Service endnu.

Netweaver Cloud integration (NCI) er et spændende supplement til virksomhedens middleware systemer, og det er dybest set en light version af SAP PO, som ligger i skyen. Skal man således lave cloud-2-cloud integration eller cloud-2-premise integration, vil det give mening at benytte NCI, men det kræver at man har en SAP PO eller en cloud connector, før man kan tilgå data på on-premise systemer. Sammenspillet mellem PO og NCI er rigtigt godt, idet man kan eksportere PO interfaces og integrationsflow til NCI og direkte bruge dem her. Det jeg fik af vide var, at havde man over 10 interfaces til on-premise systemer, så bør man overveje at benytte PO og sikre data til og fra on-premise systemer via dette.

Må hellere stoppe for denne gang, for kan se at indlægget igen er ved at blive for langt – og så må det blive i løbet af næste uge, at jeg vil lave en opdatering om B2B mulighederne med SAP PO (hvor især mulighederne for at lade leverandørerne opdatere egne info om sine integrationspunkter, ser spændende ud) og Solution manager (som bliver mere og mere integreret i SAP landskabet, men nu også kan bruges til non-SAP styring).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>