Blog: Slut med CPR, NemID og evindelige brokkerier – vil du være med til at forme fremtiden?

Med digitaliseringen flytter flere og flere værdifulde og personfølsomme aktiviteter online. Men løsningerne til udfordringer omkring sikkerhed og brugervenlighed i forbindelse med identitets- og rettighedshåndtering halter klart bagefter.

Talrige artikler her på Version2 vidner om problemer med beskyttelse af adgangskoder og persondata, identitetstyveri, aflytning af både person- og virksomhedskommunikation, samt om principielle og praktiske problemer med den kritiske komponent NemID.

Flere medier og organisationer har gjort opmærksom på problemerne:

Rådet for Digital Sikkerhed har efterlyst en åbning af markedet for ID-løsninger.

Redaktøren for Ingeniøren argumenterer i en leder endnu bredere for en reel debat om digitaliseringens uløste problemstillinger.

Forbrugerrådet vil af med CPR-nummeret som led i bestræbelserne på at komme det voksende ID-tyveri til livs.

På trods af intentioner om at begrænse svindel og tilbyde personaliseret kundeoplevelse er E-handelsorganisationen FDIH imod generel brug af CPR- eller NemID validering i forbindelse med e-handel.

Digitaliseringsstyrelsen har allerede i 2011 udarbejdet et debatoplæg, der omhandler problemer omkring identitetshåndtering og mulige ny løsningsmodeller.

Så mon ikke det forestående salg af hele NemID infrastrukturen kan få myndigheder og politikere til at overveje fornuften i at opretholde den nuværende monopolløsning, der med hensyn til såvel brugervenlighed som sikkerhed og forretningsmodel ikke har appelleret til det private marked for identitetshåndtering?

Hidtil har debatten desværre fokuseret på kritik af nuværende løsninger, mens reelle behov og alternative løsningsmodeller kun er blevet diskuteret i begrænset omfang. I andre lande har man derimod iværksat projekter, hvor offentlige myndigheder og private aktører arbejder sammen mod visionære mål baseret på principper om privacy, sikkerhed, interoperabilitet og brugervenlighed – eller på borgernes mulighed for at administrere adgangen til behandling af deres egne data.

Ingeniøren’s læsere har vist, at man kan samle sig om konstruktive projekter om alt fra bygning af superhøjttalere til bemandet raketfærd. Så hvorfor skulle Version2′s læsere og andre interessenter ikke kunne bidrage på kvalificeret vis, når det gælder IT-infrastruktur til fælles gavn for samfundet.

Det er ud fra disse overvejelser jeg nu inviterer til et konstruktivt samarbejde med henblik på først at skabe et generelt “inspirationskatalog” og derefter arbejde videre med analyser, kravspecifikationer samt eventuelt kritiske open source nøglekomponenter, der kan bidrage til at løse specifikke problemer for borgere og virksomheder. Det overordnede mål skal være at bringe danske virksomheder og borgere frem i digitaliseringens forreste række under hensyntagen til forskelle i såvel kompetencer som præferencer. Det er også vigtigt med et internationalt perspektiv, så vi som lille nation ikke fortsat maler os selv op i vores helt eget hjørne af verden og skal genopfinde alting fra grunden.

For at løse denne opgave er det nødvendigt at samle input fra alle interessenter og starte med at se på de grundlæggende behov og problemer. Derfra kan vi udvikle løsningsforslag under inddragelse af såvel tekniske, som policymæssige og kommercielle overvejelser.

Udover at Version2 vil blive benyttet som kommunikationsplatform er der ikke på forhånd taget nærmere stilling til hvilke samarbejds- og projektværktøjer projektet skal benytte.

Man kan deltage på alle niveauer fra sporadiske indspark og kommentarer til et vedvarende engagement. For at sikre fremdrift og en kvalificeret proces kræves dog én eller flere tovholdere – en rolle som jeg selv vil byde ind på. Hvis du er interesseret i at medvirke til projektet, så send en mail til hb@peercraft.com med oplysning om din relation til de problematikker, jeg har refereret til i dette indlæg. Du er også velkommen til at sende mig forslag eller kommentarer til alt vedrørende projektet, hvis du ikke ønsker at bruge debatfunktionen her på siden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>