Blog: Winamp får dødsstødet: R.I.P. – din MP3-pioner





Winamp 1

winamp5.jpg


Winamp blev født, længe inden der var noget der hed iTunes – og endnu længere, inden der var noget, der hed Spotify, Wimp eller Deezer.

Winamp tilhører den samme epoke som en anden berømt medieafspiller, RealPlayer, der i dag også lever en noget anonym tilværelse. 

Det var i april 1997, at den første version af Winamp blev født blev født, og en hel del af os blev introduceret til MP3-filernes univers med den berømte velkomsthilsen: “Winamp – it really whips the Llama’s ass!”

Det var via Winamp, at jeg afspillede mit første stykke musik fra en computer (Windows 95-maskine), og jeg husker stadig den der magi, der var ved, at den slags overhovedet kunne lade sig gøre.

Lyden var ganske vist elendig, da MP3-filen var rippet i absolut lavest mulige kvalitet (og de indbyggede pc-højtaler gjorde det ikke bedre), men det var lyden af fremtiden, og det var i Winamp, at jeg trykkede play. 

Men nu er det slut med Winamp, for på Winamp.com får man i dag denne besked, hvis man går ind for at hente den nyeste version af musikafspilleren:

“Winamp.com og tilhørende web services vil ikke længere være tilgængelige efter den 20. december 2013. Desuden vil Winamp Media players ikke længere være tilgængelige til download.”

“Tak fordi du støttede Winamp-miljøet igennem de seneste 15 år.”

Sådan udviklede Winamp sig
Det var i sin tid Justin Frankel, der grundlagde Nullsoft, der stod bag Winamp. Den første version af afspilleren var en helt skrabet version med få funktioner som play, stop og pause.

Siden kom der mange nye funktioner til, blandt andet en lang række design-skins (i dag findes 2.943 skins), videoafspiller, web-browser og så videre.

Efter min mening betød det desværre også, at Winamp ville så meget, at det blev en gang designmæssigt rod i applikationen, der ellers i de første versioner var dejlig let at danse med.  

I Winamp 5.66, der altså ser ud til at blive den sidste version, fremhæves blandt andet funktioner som trådløs synkronisering med Winamp til Android, import af iTunes-biblioteker og understøttelse af Windows 8 – så det er ikke, fordi Winamp, der i dag ejes af AOL, ikke har forsøgt at følge med udviklingen.

Winamp er tidligere blevet kritiseret for at indeholde for mange huller, og et sikkerhedsfirma har anbefalet, at man afinstallerede den.

For mit eget vedkommende er det mange år siden, at den forsvandt fra mine computere – dog ikke på grund af sikkerheden – men jeg gad godt vide, hvor mange Winamp-brugere der reelt er tilbage derude? 

Det kan næppe være mange, når playeren nu får dødsstødet …

Det ændrer dog ikke ved, at Wimamp var med helt fremme, dengang i 90′erne, da MP3′erne (og desværre også fildelingen) begyndte at blive populære. Hvem ved, hvor vi havde været i dag, hvis det ikke var for Winamp?

R.I.P. Winamp. 

Læs hele historien om Winamp på Wikipedia og se også denne herlige YouTube-video, hvor de forskellige versioner af Winamp kan ses:


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>