Dansk professor får adgang til gigantisk supercomputer i USA

Den danske professor Poul Jørgensen fra Aarhus Universitet bliver den første dansker, der får adgang til en af verdens største supercomputere, Titan, i Tennessee, USA. Computeren har en regnekraft på 17,59 petaflops.

Han har fået bevilget 122 millioner regnetimer, som fra næste år skal bruges til at udforske, hvordan organiske molekyler samler sig i ordnede strukturer, fremgår det af en nyhed på Aarhus Universitets hjemmeside.

Målet er at forstå de kræfter, der får molekyler til at samle sig, og få computeren til at lave en prioriteret liste over, hvordan kræfterne kan efterlignes i et laboratorium. I sidste ende er det meningen at skabe tråde af organiske molekyler, som kan bruges til f.eks. ledninger i fremtidens computerchips. OLED er et eksempel på en teknologi i dag, der bygger på samme principper.


Professor Poul Jørgensen, Institut for Kemi. (Foto: Lars Kruse, AU Foto)

Ugentlige møder skal dokumentere fremskridt

Titan står på Oak Ridge National Laboratory, som har tilknyttet 4.400 medarbejdere og har et budget på lidt over ni milliarder kroner årligt. Bevillingen til at arbejde på computeren er givet af det amerikanske energiministerium, der kun har givet få europæere adgang til computeren tidligere.

Poul Jørgensen og hans forskerhold fra Institut for Kemi skal løbende dokumentere fremskridt i forskningen gennem ugentlige møder med folk fra centret for at få lov til at arbejde på computeren. Men i bevillingen følger så til gengæld en person, der hele tiden hjælper med at optimere og udvikle programmer til at køre optimalt på Titan.

Enorm regnemuskel

Titan er bygget af amerikanske Cray og har 299.008 AMD Opteron-kerner suppleret med 261.632 Nvidia K20x-kerner, der er afledt af grafikprocessorer, som kan bruges til mere generelle beregninger, og som det er blevet mere almindeligt at inkludere i nye store supercomputere.

Lige så bemærkelsesværdigt som den enorme regnemuskel er Titans energieffektivitet. Selvom supercomputeren kan sluge en effekt på 8,21 megawatt, så er effekten pr. beregning på 2.143 megaflops/W.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>