Dansker udgiver spil til Amiga – og forhandler med Walmart

Superrealistisk grafik og kompliceret gameplay kan være meget godt – men der er intet der slår den pixelerede og naive spiloplevelse fra computerspillets barndom.

Det mener i hvert fald Torben B. Larsen, som var meget aktiv i Commodore- og Amiga-miljøet dengang. Nu har han sammen med sin makker i firmaet Cope-com genoplevet spillet Battle Squadron, som de udviklede tilbage i 1989.

»Jeg var involveret i demoscenen, hvor det handlede om at blære sig, og så sad jeg som teenager og udviklede et spil, som mange tog til sig dengang. Det er fantastisk at sidde i dag og udvikle igen, efter en del år, hvor jeg var helt fraværende,« siger Torben B. Larsen til Version2.

Han arbejder til daglig i sundhedssektoren, og ikke med it, så hele spileventyret er et hobbyprojekt – som han dog håber kan vokse sig stort.

I 2010 begyndte Torben B. Larsen på at genoplive Battle Squadron, i en ny version, der er meget tro mod originalen, men som fik lidt ekstra lir. Siden er spillet udkommet til iOS, Android, Windows og Mac. Og nu bliver ringen sluttet: Cope-com er klar med Battle Squadron til styresystemet Amiga OS 4.

»Amiga OS 4 er en efterkommer til den originale Amiga. Vi lovede engang, at vi ville udvikle til Amiga også, så det har vi selvfølgelig gjort. Vi er nogle af de få, som stadig gør det – det er rigtig fantastisk,« siger Torben B. Larsen med smittende begejstring.

Efter Amiga-versionen nu er blevet klar, har Cope-com andre platforme i sigte, men der er økonomien et problem for det lille firma.

»Vi vil også gerne have vores spil på konsoller, men det er ikke helt let. Det koster nogle knaster, så spørgsmålet er, om der er økonomi i det,« siger Torben B. Larsen.

Battle Squadron-spillet har udover introsekvenser, der bruger bedre grafik, holdt i den gamle, pixelerede stil fra 1980’erne. Det er helt bevidst, for det er netop hele den stemning fra dengang, mange savner, mener Torben B. Larsen.

»Det er en slags genkomst af computerspillenes fødsel. Det minder folk om en tid med den første glød fra disse platforme, og det kan de godt lide,« siger han.

I takt med at spil i dag bliver mere avancerede, bliver længslen efter fortidens mere overskuelige spil også større, lyder vurderingen.

»Jeg har stor respekt for moderne tredjepersons shooter-spil, og jeg spiller dem også selv. Men hvor spil er blevet meget avancerede i dag, er der en form for uskyldighed over spil fra dengang, og det har givet dem en renæssance,« siger han.

Battle Squadron kan købes online for 75 kroner, men måske vil spillet også komme til salg på et fysisk medie i den enorme amerikanske supermarkedskæde Walmart.

»Jeg har en kontakt i USA fra gamle dage, og han er helt vildt begejstret. Han forhandler med Walmart nu. Men det er svært at komme ud til udlandet med et spil. Det kræver gode kontakter,« siger Torben B. Larsen, der har boet fem år i USA i sine unge dage.

Lykkes det at få en aftale med Walmart, vil missionen om at udbrede kendskabet om gamle computerspil få et ordentligt boost. For ifølge Torben B. Larsen er computeralderens fødsel noget, vi skal huske og værne om.

»Den første tid skal man ihukomme. Om 100 år vil man stadig huske de år, da Apple kom frem, da Amiga kom frem, ja, alle de gamle brands. De er alle en del af ophavet for det, vi laver i dag. Jo længere, vi bevæger os fremad i tiden, jo mere unik vil den digitale fødsel fremstå. Vi forsøger at genskabe det og få folk til at ihukomme, at der har været en fødsel af alt det her,« siger han.


Et screendump fra Amiga OS 4, som kører på blandt andet AmigaOne-computeren, der ikke er blevet ret udbredt. Men det har ikke afholdt Cope-com fra at være tro mod rødderne og lave en udgave af Battle Squadron-spillet til Amiga OS 4.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>