Dong: Det kræver mod at lade medarbejderne lede sig selv

Ingeniørerne er blevet mere bevidste om, hvad det vil sige at lede sig selv, og har fået en større indsigt i modsætningerne mellem den enkeltes faglige engagement og virksomhedens behov for at tjene penge. Og så har de måttet sande, at selvledelse ikke kan sættes på formel, men må gennemsyre virksomhedskulturen for at virke optimalt.

Det er tre af de erkendelser, Dong Energy har gjort i forbindelse med et ph.d.-projekt, som netop er afsluttet, og som har kørt blandt ingeniørerne i afdelingen Engineering Thermal Power, forklarer ingeniør Annette Palmelund, HR-chef i virksomheden og forskningsvejleder for projektet.

På udkig efter job inden for energi og miljø? Tjek Jobfinder.

Da energivirksomheden i 2009 valgte at gå med i projektet, arbejdede ingeniørerne allerede meget selvstændigt. Hensigten var således at gå fra selvstændighed til selvledelse, forklarer Annette Palmelund:

»Det vil sige, at medarbejderne ikke blot skulle ‘manage’ deres egen indsats, men også til en vis grad skulle kunne motivere sig selv ved at lede sig selv,« siger hun og forklarer, at de ved projektets start overvejede at udvikle et skræddersyet koncept, som over tid kunne implementeres i flere dele af organisationen.

Læs også: Ny forskning: Performancekultur hæmmer vækst


»Vi fandt ud af, at man – karikeret sagt – ikke bare kan lave fire workshops. Det kræver et langt, sejt træk for at fremme en kultur, der kan rumme selvledende medarbejdere,« forklarer Annette Palmelund, HR-chef i Dong Energy.

»Vi forestillede os, at man kunne finde frem til en gylden mellemvej mellem selvledelsens to yderpunkter: ’hvad synes du selv?-modellen’ på den ene side og på den anden side perfomancemodellen, hvor den enkelte er stramt styret af fastlagte mål. Vi håbede, at en tredje vej kunne skabe en form for selvledelse, der ville skabe en attraktiv arbejdsplads, der samtidig leverer varen,« forklarer hun.

Men sådan gik det altså ikke, erkender Annette Palmelund:

»Vi fandt ud af, at man – karikeret sagt – ikke bare kan lave fire workshops. Det kræver et langt sejt træk for at fremme en kultur, der kan rumme selvledende medarbejdere,« forklarer hun.

Hvad vil det sige at lede sig selv?

Første skridt mod en selvledende kultur er at lade medarbejderne reflektere over, hvad det vil sige at lede sig selv, for selv om det lyder en smule luftigt, er det netop ved at skabe bevidsthed om selvledelsens natur, at man langsomt kan ændre den eksisterende kultur, påpeger HR-chefen:

»I forbindelse med forskningsprojektet har vi holdt en række såkaldte ’interventionsdage’, hvor vi tager forskellige emner op, der knytter sig til selvledelse, f.eks. hvad der giver den enkelte energi. Det er ikke noget, man normalt bruger krudt på i hverdagen, men ved at sætte tid af til det, skaber det en bevidsthed om, hvordan man bringer det ind i sit arbejdsliv – og det er med til at flytte folk,« forklarer hun.

Refleksionerne har også sat fokus på mange af de modsætninger, der ligger gemt i selvledelse – f.eks. det paradoks, at ledelse normalt er noget, man gør ved andre, mens det i selvledelse er noget, man skal gøre ved sig selv. Og hvad betyder det så for de ’rigtige’ ledere, spørger HR-chefen og giver selv svaret:

»De får en supportfunktion, hvor de sætter de overordnede rammer, sætter målene og udstikker retningen. På den måde bliver folk personligt myndige i deres arbejdsliv,« forklarer hun.

Kræver mod

Annette Palmelund understreger, at det kræver mod at introducere selvledelse for alvor, for når medarbejdere bringer sig selv i spil, udfordrer de ledelsens beslutninger:

»På den måde bliver man konfronteret med en række paradokser hver dag, fordi nogle af de ting, vi gør, strider mod sund fornuft set fra medarbejdernes stole,« fortæller Annette Palmelund og kommer med et eksempel fra mange ingeniørers dagligdag:

»Mange ingeniører oplever det måske som kontrol, at de skal bruge tid på at registrere deres timeforbrug. Det er et irritationsmoment, som kolliderer med muligheden for at være selvledende. Men på den anden side er en virksomhed nødt til at vide, om en opgave tager 100 eller 1.000 timer for at vurdere, om det er en god forretning,« forklarer hun

Ph.d-projektet bekræftede virksomheden i, at også medarbejderne ønsker selvledelse, og derfor fortsætter arbejdet med at skabe en kultur, der fremmer det:

»Vi er blevet bevidste om, at hvis man som virksomhed arbejder med at støtte initiativer fra den enkelte, er de villige til at gå en ekstra mil, fordi opgaven giver mening for dem,« siger Annette Palmelund.

Læs også: Sådan leder du den selvledende medarbejder

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>