Drømmen om den virtuelle fabrik rykker nærmere

Én fælles pulje af produktdata i stedet for en masse små øer af data og integration på tværs af softwareplatforme. Det er den store tendens inden for produktudviklingssoftware og Life Cycle Engineering i disse år, lyder det fra flere leverandører af industriel it.

»Vi bevæger os væk fra en mailkultur, hvor man mailer konstruktionsdata rundt på kryds og tværs. Man arbejder meget parallelt og sætter emner i produktion, som måske er afhængige af andre emner, man stadig udvikler på. Så det er vigtigt med en platform, der kan håndtere mekanik, elektronik, software m.m.,« lyder det fra Jess Frandsen, hvis firma, PLM Group, leverer systemer til Product Lifecycle Management (PLM) og CAD-software til over 3.500 kunder i Skandinavien og Baltikum.

Senest har PLM Group ifølge Jess Frandsen haft stor succes med sin cloud-baserede PLM-tjeneste, HostPLM, som lader virksomheder dele produktdata ikke bare internt, men også eksternt med kunder og leverandører.

Store softwareleverandører som SolidWorks og AutoDesk er så småt begyndt at røre på sig med cloud-baserede platforme, og Jess Frandsen forventer klart, at hosting-ydelser bliver den næste bølge inden for PLM.

Servicetjek og konfliktmineraler

Også fra den amerikanske softwareleverandør PTC, der har leveret det PLM-program, som Bang & Olufsen benytter i sin produktion, lyder det, at horisontal integration og migration af data – hvad enten det er CAD-tegninger, printkortdesign eller komponentdata – er noget, som kunderne efterspørger mere og mere på grund af pressede udviklingsafdelinger.

»Ja, det er helt klart. Det ses på kravene fra stort set alle vores kunder i forhold til integration med ERP-programmerne. P.t. diskuterer man ude i industrien også, hvordan man kan bruge de eksisterende produktdata i PLM-systemet til senere vedligehold og servicetjek af den enkelte maskine,« forklarer Per-Johan Lundin, PTC’s markedsføringschef for Nordeuropa.

Drømmen begyndte i 1980’erne

Et PLM-system er ét værktøj til at nedbringe time-to-market. Men også hvis vi springer et stadie frem frem og kigger på de færdigudviklede produkters rolle i et produk­tionsapparat, er integration af data nøglen i Life Cycle Engineering, lyder det fra en leverandør som Siemens, der er kendt for enginee­ring-værktøjet TIA (Totally Integrated Automation).


Frank Faurholt.

»Den virtuelle fabrik er en drøm, branchen har haft siden 1980’erne, men den kommer tættere og tættere på at kunne realiseres på grund af øget processorkraft, bedre software til håndtering af store datamængder og bedre infrastruktur,« lyder det fra Siemens Industrys salgsdirektør, Frank Faurholt.

I den seneste TIA-platform, V12, kan brugerne, blandt andet på baggrund af data fra PLM-systemet og Life Cycle Engineering-softwaren, konfigurere virtuelle modeller af eksempelvis en frekvensomformer eller motor, så data for det enkelte objekt er kendt hele vejen gennem automationslaget ned til PLC- og SCADA-niveau.

»Det nye er portaltankegangen, hvor du har samme brugerinterface, uanset om du er udviklingsingeniør eller operatør, og uanset om det er en frekvensomformer eller en netværkskomponent,« forklarer Frank Faurholt og tilføjer, at man ganske vist har kunnet gøre noget af det i et stykke tid, men at der hele tiden blive føjet nye funktioner til platformen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>