Grontmij beklager: Vi regnede 80 millioner kroner forkert

Grontmij, der er en af landets største rådgivende ingeniørvirksomheder og bygherrerådgiver for Hanstholm Havn, har nu efter en længere tænkepause fundet frem til, at virksomheden begik en 80 millioner kroner stor regnefejl, da bygherreoverslaget for udvidelsen af havnen blev udformet.

Bygherreoverslaget på 450 millioner kroner viste sig groft at undervurdere entreprenørernes tilbud, der lå mellem 875 og 960 millioner kroner. Fejlskuddet blev åbenbaret, da tilbudene blev afleveret 21. oktober. Projektet omfatter i store træk etablering af en 1.700 meter lang dækmole.

Læs også: Rådgiver skød halv milliard forkert på havneprojekt

Den undervurderede pris skyldes først og fremmest, at tilbudsgivernes risikoafdækning ligger 300 millioner kroner over Grontmijs forudsætninger i bygherreoverslaget. Men dertil kommer de 80 millioner kroner, som direktør Jørgen Thomsen fra Grontmijs afdeling for Transportation & Mobility forklarer sådan her:

»På et tidspunkt i planlægningen blev det besluttet at ændre molernes opbygning, bl.a. med et andet kernemateriale. I den sammenhæng har vi begået en regnefejl, der tilsvarer en fordyrelse af anlægsoverslaget på cirka 80 millioner kroner. Det har vi naturligvis beklaget dybt over for Hanstholm Havn.«

Fristet til rådgiverskift

Selv om regnefejl har fristet bygherren til at få sig en ny rådgiver, har havnens bestyrelse besluttet at holde fast i Grontmij. Det skyldes, at en ny rådgiver vil koste tid og penge. Desuden vil et skifte indebære, at værdifuld viden går tabt, og at hele udvidelsesprocessen bliver forsinket med et halvt år, forklarer bestyrelsesformand Poul Arne Jensen:

»Vi har naturligvis overvejet, om dette skulle føre til en afbrydelse af samarbejdet med Grontmij. Men vi har foretaget en grundig analyse af fordele og ulemper, og det er en enig bestyrelse, der bakker op om beslutningen om at fortsætte samarbejdet.«

Læs også: Grontmij beklager: Vi regnede 80 millioner kroner forkert

Han tilføjer, at entreprenørernes risikodækning ligger 300 millioner kroner eller mere over overslaget fra Grontmij.

»Det er helt ude af trit med de forudsætninger, som vi på Grontmijs anbefaling havde lagt ind i vores økonomiske rammer, hvor risikoafdækningen var anslået til 15 procent af anlægssummen, hvilket i branchen er et normalt anerkendt niveau for en havn med Hanstholms placering. Men tilbudsgiverne ser altså anderledes på risikoforholdene, end vi gør,« forklarer Poul Arne Jensen.

Han vurderer, at et nyt udbud baseret på ny prækvalifikation og forhandling giver havnen en mulighed for at skrue risikodækningen sammen på en måde, der vil gøre anlæg af ydermolerne væsentligt billigere.

Skruer på risikoknapper

For ud over omkostninger til overvintring, midlertidig aflukning af moler under konstruktion og skader på de ikke aflukkede moler omfatter risikoberegningen også vurderingen af, hvilken indflydelse vejrlig med varierende bølgehøjder, storme og frost vil have på anlægsarbejdet:

»Der er mange knapper at skrue på, og alene en ændring af bestemmelserne for dagbøder ved forsinkelser vil forventeligt kunne trække prisen betydeligt ned,« siger Poul Arne Jensen.

Han forventer at kunne reducere risikoafdækningen markant og på den vis at kunne fastholde udvidelsesplanerne for den kommunalt ejede havn.

Grontmij har, ifølge havnedirektør Birgitte Juhl, accepteret at gennemføre den nye udbudsrunde uden beregning. Det kommer efter planen til at ske i løbet af næste sommer, så anlægsarbejdet kan gå i gang i 2015.

»Vi arbejder nu intensivt videre på både at skrue en ny udbudsrunde sammen og på finansieringsmuligheder,« siger havnedirektøren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>