Hollandsk plan for luftrensning: Nedgravede kobberspoler skal tiltrække byens smog

Den hollandske designer Daan Roosegaarde har udviklet en teknologi, som efter sigende kan bruges til at rense luften i smogramte byer, skriver blandt andre CNN og The Guardian.

Konceptet, som kaldes en ’elektromagnetisk støvsuger’, bygger på nedgravede kobberspoler, der skaber et svagt elektrostatisk felt, som trækker smogpartikler ned mod jorden. På den måde renser spolerne luften over sig op til en højde af 50-60 meter og efterlader et rent ’hul’ midt i smoggen. Jo mere energi du putter i den, desto højere op kan du nå, og desto mere smog kan du tiltrække, fortæller Daan Roosegaarde. Metoden skulle ifølge ham selv fungere og være fuldstændig sikker.

»Det er et princip, der minder om måden, hvorpå en statisk elektrisk ladet ballon tiltrækker dit hår. Hvis du overfører princippet til smog, kan du ved at skabe et område med statisk elektricitet tiltrække eller magnetisere smoggen, så den falder til jorden«, forklarer Daan Roosegaarde til Deezen.com.

Han har arbejdet sammen med forskere fra det tekniske universitet i Delft i Holland om at udvikle en fungerende prototype på ‘støvsugeren’. Den har de testet i et fem gange fem meter stort lokale fyldt med smog, og det er lykkedes dem at skabe et smogfrit hul på en kubikmeter.

Nu skal teknologien videreudvikles, så den også kan bruges ude i det fri. Holdet bag forventer, at de vil være klar med en fuldt udviklet udgave om 18 måneder. Planen er, at teknologien skal afprøves i en park i Beijing, hvor der er store problemer med smogforurening.

Fremtidens luftrensningsmetode, eller …

Den danske professor ved Statens Byggeforskningsinstitut Lars Gunnarsen har svært ved at vurdere, hvorvidt metoden kan fungere – om den nyudviklede støvsugerteknologi rent faktisk er løsningen på verdens smogproblemer eller blot et middel til at skabe opmærksomhed omkring problematikken.

»Der er slet ikke detaljer nok til, at jeg kan vurdere, om metoden er god nok, eller om der i det hele taget er tale om en metode eller bare spændende billeder,« siger Lars Gunnarsen.

Selvom der ikke er tilstrækkeligt med tilgængelig information om projektet til, at han kan vurdere, hvorvidt metoden er realistisk, er det dog et skridt i den rigtige retning, at der i det hele taget bliver arbejdet med at løse smogproblematikken.

»Det er naturligvis meget positivt, at der arbejdes med metoder til løsning på forureningsproblemerne. Men jeg kan altså ikke udtale mig sikkert ud fra de fragmenter af løsningen, jeg har set,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>