IDA: Ingeniørernes anseelse skal matche deres betydning

Særligt tilrettelagte forløb i folkeskolen, opfindermesser og geniale løsninger af påtrængende miljøproblemer. Det var blot tre af de forslag, som skal bringe ingeniørens anseelse i top, og som Ingeniørforeningens repræsentantskab diskede op med til det halvårlige møde i lørdags.

Ideerne blev fostret under en workshop, hvor de 65 medlemmer af IDAs øverste myndighed blev bedt om at komme med deres bud på, hvordan ingeniørstanden kan opnå den anseelse i samfundet, de er berettiget til.

Find dit nye job her på Jobfinder.

Hensigten var at samle inspiration til at komme videre med et af de i alt fire hovedspor, Identitetssporet, som er nedfældet i IDAs Vision 2020.

Identitetssporet handler kort fortalt om at gøre ingeniøren til fremtidens helt, og det skal realiseres i projektet ”Engineer the Future”. Målet er ”at skabe en ny fortælling om ingeniører og cand.scient.’er med en identitet, der kan give faglig stolthed og tiltrække unge til faget,” som det hedder i IDAs Vision 2020.

Visionen er konkretiseret i fem strategiske mål, som skal nås inden for de kommende syv år – blandt andet disse to:
* 90 procent af danskerne mener, at ingeniører skaber løsninger på fremtidens største udfordringer
* Mellemlange og lange videregående tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er på folkeskoleelevernes top-3-listen.

Ikke en kampagne, men en bevægelse

Inden repræsentantskabets medlemmer gik i gang med workshoppen, betonede formand Frida Frost, at en enstrenget kampagne ikke er nok for at nå målet. Det er nødvendigt at få andre interessenter til at bakke op og skabe en bred bevægelse, hvis det skal lykkes at promovere ingeniørstanden og inspirere de unge til at tage en teknisk- naturvidenskabelig uddannelse. For det er ikke nogen nem opgave, påpegede hun:

»Vi har nogle udfordringer med at forklare, at det er ingeniører, der skaber væksten i samfundet.«
Frida Frost, formand for IDA

»Vi har nogle udfordringer med at forklare, at det er ingeniører, der skaber væksten i samfundet,« understregede hun.

De øvrige interessenter, som IDA ønsker at alliere sig med, er universiteter og interesseorganisationer som ATV, DI og FRI samt ingeniør- og teknologitunge virksomheder. Det seneste års tid har foreningen brugt tid på at skaffe opbakning. Ikke mindst fordi, der også skal penge til for at holde bevægelsen kørende, fortalte Frida Frost:

»Med et partnerskab har vi nøglen til at få rejst det ret store beløb på 60 millioner kroner, der er vores mål og ambition,« sagde hun.

Gå baglæns og find svaret

Firmaet Collaboration Lab stod for workshoppen, som sendte medlemmerne på en rejse to år frem i tiden til den 23. november 2015.

Ifølge oplægget til workshoppen havde ’bevægelsen Engineer the Future været en kanon succes’ siden sin lancering i 2014, fordi det var lykkedes ’at skabe opmærksomhed og interesse (…) om, hvordan teknologi og smartere anvendelse af viden forandrer vores verden og skaber øget vækst og velfærd. En vigtig sidegevinst har været en markant øget faglig stolthed’.

Med udgangspunkt i dette positive scenario skulle repræsentantskabet i grupper på tre så at sige gå baglæns og på den måde finde svaret på, hvordan Engineer the Future var endt som en sådan succes.


Under workshoppen fik medlemmerne fra repræsentantskabet lejlighed til i små tremandsgrupper at drøfte, hvordan IDA bedst muligt får danskerne overbevist om ingeniørernes vigtige samfundsmæssige betydning. Her er det fra venstre Lars Andresen, valgt for Listen for Ledere (med ryggen til), Frida Frost, formand for IDA, valgt for Yngrelisten og Jens Andresen, hovedbestyrelsesmedlem og valgt for Private Ingeniører – pi.

De skulle blandt andet svare på følgende: ”Hvad var afgørende for, at bevægelsen fik så godt fat i ingeniørerne, og fik dem engageret og involveret i bevægelsen fra dag ét?”, ”Hvilke aktiviteter bakkede ingeniørerne mest op om? Hvorfor?” og “Hvordan bidrog du personligt til bevægelsen ’Engineer the Future?”.

Herefter blev svarene præsenteres for resten af salen i form tekst og tegninger. De mange indspark fra repræsentantskabet indgår nu i det videre arbejde med Engineer the Future, som efter planen bliver rullet i gang i begyndelsen af 2014.

På mødet godkendte repræsentantskabet desuden IDAs 2014-budget, som viser et overskud på 12,6 millioner kroner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>