Ingeniører tvivler på kampflykøb for milliarder

Mens et stort politisk flertal i Folketinget er ved at købe nye kampfly for op mod 20-30 milliarder kroner, halter det med opbakningen fra flertallet af danske ingeniører.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Epinion for Ingeniøren er 33 procent af de adspurgte direkte imod købet af nye kampfly, mens 23 procent er i tvivl. 44 procent af ingeniørerne svarer, at de støtter anskaffelsen, der bliver det største danske våbenkøb i årtier.

»Købet af nye kampfly er relativt komplekst stof, som kun få kan forholde sig til. Selv blandt de ellers meget teknisk interesserede ingeniører har man delte holdninger. Enten er man meget optaget af flykøbet og har stærke holdninger, eller også mener man, at beslutningen bare skal træffes af forsvaret og politikerne,« siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

Klart flertal i Folketinget

Tvivlen blandt ingeniørerne er bemærkelsesværdig sammenlignet med det klare flertal, der er på Christiansborg. Der er enestående politisk enighed om, at forsvaret også skal have op mod 30 nye kampfly i fremtiden. Det blev slået fast i det seneste forsvarsforlig, der løber fra 2013 til og med 2017. Kun Enhedslisten står udenfor.

I undersøgelsen peger modstanderne på økonomien, samt at der ikke er aktuelle fjender, der truer dansk luftrum, som de vigtigste årsager til ikke at købe nye fly. Danmark bør endda holde op med at sende kampfly på internationale missioner, lyder det fra over hver tredje modstander.

Tilhængerne af flykøbet, der i flyenes levetid kan koste det danske samfund op mod 60-90 milliarder kroner, peger derimod på, at de danske F-16-fly er nedslidte og trænger til udskiftning. Samtidig mener de, at kampfly egner sig godt til internationale operationer, ikke mindst sammen med nære allierede.

Jens Ringsmose, lektor ved Center for War Studies, Syddansk Universitet, noterer sig, at der er flertal for købet blandt de ingeniører, der har taget stilling.

»Folk læner sig op ad holdningerne hos de politikere, de identificerer sig med. Politikerne vil have nye kampfly, og derfor ser vi et spinkelt flertal for købet blandt de ingeniører, der har taget stilling,« siger Jens Ringsmose.

Stor spredning undrer

Karsten Nonbo (V) er formand for Folketingets forsvarsudvalg. Han undrer sig over den store spredning i holdningen blandt ingeniørerne, men da valget af nye kampfly i høj grad er politisk betinget, kan det påvirke udfaldet, mener han.

»Jeg formoder, at de mange nej-sigere måske siger nej ud fra en prioritering, hvor de hellere ville bruge pengene i en anden rækkefølge,« lyder det fra Karsten Nonbo.

Peter Viggo Jakobsen mener at det passer politikerne godt, at der ikke er stor interesse for indkøbet af nye kampfly hos mange ingeniører og formentlig heller ikke hos danskerne generelt.

»Det har hele tiden været meningen, at det her køb skal køres hjem uden den store offentlighed,« siger den sikkerhedspolitiske ekspert.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) siger, at han er glad for, at der er et flertal blandt ingeniørerne for købet af nye kampfly. Det passer med den poltiske beslutning, konstaterer han i en mail.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>