Insulinpennens afløser: Ultralyd og lager i underhuden

Den daglige prikken med insulinpindens nål kan undgås i fremtiden med en ny teknologi opfundet af amerikanske forskere.

Den nye teknologi bygger på forsøg med nanopartikler fyldt med insulin, der er sprøjtet ind i mus med type 1-diabetes. Partiklerne er fremstillet af PLGA (Polylacticcoglycolic) med insulin og er udstyret med enten en positiv ladning lavet af polysakkaridet chitosan, eller udstyret med en negativ ladning lavet af polysakkaridet alginat, skriver The Engineer.

De ladede partikler bliver holdt sammen af elektrostatiske kræfter i et netværk, der blev skudt ind i musene og samlede sig i underhuden.

I huden frigav partiklerne sin insulin, fordi partiklerne er porøse, men elektrostatiske kræfter holdt insulinen fast i underhuden, indtil forskerne udsatte huden for ultralyd.

Lydbølgerne får nemlig mikroskopiske gasbobler til at opstå i underhuden, der forstyrrer de elektrostatiske kræfter, som holder på insulinen. I stedet bliver insulinen frigivet til blodbanerne. Frigivelsen fortsætter kun, indtil lydbølgerne bliver standset, og nanopartiklerne søger tilbage til sit oprindelige samlingssted i underhuden.

I mus har forskerne vist, at de kan nøjes med at sprøjte insulin ind i kroppen hver 10. dag. De forventer, at en menneskelig diabetiker kan gå i flere dage, inden underhudens lager igen skal fyldes med insulin.

»Det er forhåbentligt et stort skridt mod at give diabetespatienter en mere smertefri måde at opretholde sunde blodsukkerniveauer,« siger Zhen Gu fra Northe Carolina State University, der udvikler teknologien i samarbejde med forskere fra University of North Carolina at Chapel Hill.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>