Kæmpe cyber-krigsøvelse afslører seriøse problemer

Danmarkshistoriens største cyber-øvelse nogensinde afslørede både positive og negative ting om det danske cyber-forsvar.

Computerworld deltog på øvelsen i lighed med tre andre medier for at lægge pres på myndighederne.

Fra hjemmekontoret sad Computerworlds medarbejder med adrenalinet pumpende rundt i kroppen, mens der konstant blev arbejdet på to-tre samtidige katastrofe-artikler, selv om der kun var tale om en skrivebordsøvelse.

Så rent øvelsesteknisk skal der herfra lyde stor ros til alle øvelsesdeltagere.

For når først embedsmænd og andre deltagere i telefonen havde fniset færdig oven på den påtvungne indledningsreplik ‘Øvelse KRISØV 2013′, så levede alle sig meget medrivende ind i håndteringen af hændelser som eksempelvis hackerangreb på Københavns Metro, DDoS-raid mod NemID og usikkerhed omkring strømforsyningen i København.

På den mere negative front kan noteres, at det var virkelig svært for journalister – og dermed offentligheden – at få et samlet overblik over hele angrebet, da hver deltagende myndighed i høj grad koncentrerede sig om sine egne arbejdsopgaver.

Flere gange måtte Computerworld eksempelvis løbe spidsrod mellem flere forskellige myndigheder for at få oplysninger om, hvem der egentlig stod bag angrebet, og hvad motiverne for angrebet mod Danmarks kritiske infrastruktur var.

“Det var virkelig svært at få klare meldinger fra myndighederne”

Her blev der ofte peget på andre myndigheder, som igen sendte ansvaret videre til en tredje myndighed, der pegede tilbage på den første myndighed som værende stedet, hvor man kunne indhente oplysninger.

Det kunne man kalde en ond informations-cirkel.  

Forvirring i en skarp situation
Den samme oplevelse havde flere journalistiske medarbejdere hos DR, der deltog i øvelsen som public service-mediekanal med konstante temaudsendelser om cyberangrebene og en hyperrealistisk radioavis hver time omkring de kaotiske tilstande ude i det danske samfund.

“Det var virkelig svært at få klare meldinger fra myndighederne, så vi kunne danne os det store overblik,” forklarer DR-medarbejder Henrik Hinchely, der sad som redaktionssekretær på DR’s radiodækning.

“Vores reporter Claus Buhr vurderede, at samme forvirring ville opstå i en skarp situation, så det må de involverede parter nok få styr på. På vores redaktion var der også enighed om, at myndighederne generelt var for dårlige til at komme med anvisninger til borgerne undervejs i forløbet,” lyder skudsmålet fra Henrik Hinchely.

Han har ellers mange positive ting at sige om øvelsen. Blandt andet bruger han ord som ‘spændende’, ‘aktuel’, ‘nødvendig’ og ‘realistisk’ til at beskrive de to døgn i Danmarks værste cyber-mareridt nogensinde.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>