Kina skriver sig ind rumhistorien: Robot lander på Månen i december

Kinesiske legender fortæller om en hvid kanin, der står på Månen og brygger en eliksir, der gør mennesket udødelig. Nu udfordrer kineserne legenden ved at sende ‘Yutu’, kaldet måne-kaninen, til landing på Månens overflade.

Der er dog ikke tale om et lille hvid-pelset dyr, men derimod en sekshjulet robot udstyret med kameraer og fjernstyrede arme til at grave genstande op fra Månens overflade.

Yutu bliver sendt op i begyndelsen af december om bord på en Long March 3B-raket, der skal lette fra Sichuan-provinsen i det sydvestlige Kina, skriver China Daily.

Ifølge kinesiske myndigheder skal Yutu udforske og indsamle månesten, og flere internationale eksperter gætter på, at landingsstedet bliver krateret Sinus Iridum i Regnbuebugten, som Kina tidligere har interesseret sig for ved en overflyvning i 2010.

Sirium Iridum er et krater med en diameter på 235 kilometer, som har været fyldt med lava og har fået vendt rundt på sit materiale, så det er oplagt at finde mange forskellige måneprøver, skriver Space.com.

Præcis hvilke instrumenter der er om bord på Yutu, holder kineserne for sig selv, men billeder tyder på, at Yutu har radar til at analysere ned i måneoverfladen.

Yutu skal køre rundt på Månen i tre måneder og kan tilbagelægge 10 kilometer. Hvis landingen forløber efter planen, vil det være første gang i 37 år, at en robot er landet sikkert på Månen.

Landingen falder sammen med, at USA gennemfører støvmålinger på Månens overflade med satellitten Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE), og forskerne er bekymrede for, om Yutu kommer til at skabe forstyrrelser i målingerne, når den hvirvler støv op under sin landing, skriver CNN.

Kina bliver den kun tredje nation efter USA og det Sovjetunionen, som gennemfører en landing på Månen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>