København vil lægge energisystem til omfattende brinttest

Hvis alt går efter planen, kan et banebrydende brintsystem være på vej til at blive demonstreret i København fra 2015.

Systemet skal vise, hvordan brintteknologier kan indgå i fremtidens fleksible energiforsyning og dermed hjælpe Københavns Kommune med at nå sit mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

Bag planerne står et konsortium med deltagelse af Københavns Kommune, Hofor (før Københavns Energi), DTU samt virksomhederne Dantherm Power A/S, Haldor Topsøe A/S, H2 Logic A/S, GreenHydrogen.dk, Dansk Gasteknisk Center A/S og Partnerskabet for brint og brændselsceller.

Analyser før investeringsbelsutning

Parterne er netop blevet enige om at gennemføre fase 1 af projektet med et budget på 4 mio. kroner, der dels er finansieret af partnerne i konsortiet og dels af en bevilling fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) under Energistyrelsen.

Her vil parterne skabe overblik over de tekniske løsninger, sikkerhedsaspekter, tidsforbrug og økonomien ved at gennemføre demonstrationsprojektet. Løsningen skal endvidere sammenlignes med andre alternativer, og endelig skal første fase levere de solide og detaljerede analyser, som investeringsbeslutningen skal baseres på.

Projektleder på CopenHydrogen, Lone Pedersen fra Københavns Kommune forklarer, at kommunen forventer at blive klogere på, om man i København i fremtiden skal satse på brint og brændselsceller som balancerings- og lagringsteknologi:

»Der mangler erfaringer inden for dette område i Danmark, og CopenHydrogen kan være med til at belyse hvorvidt teknologien er moden til demonstration i København,« siger hun i en pressemeddelelse, som ligger på projektet hjemmeside.

1 MW elektrolyseanlæg

Ifølge hjemmesidens beskrivelse skal systemet – hvis man vælger at gå videre – omfatte et brintproducerende elektrolyse-anlæg på 1 MW, et brændselscelleanlæg med samme effekt, et brintlager og en kombineret elektrolyse/brændselscelle-enhed.

Disse enheder skal integreres med det øvrige energisystem i København, nemlig elnettet med solceller og vindmøller, fjernvarmenettet, bygassen og kommunens nye brinttankstation og på den måde være med til at gøre hele systemet så fleksibelt som muligt.

Ideen er for eksempel, at overskydende vindmølle- og solcellestrøm via elektrolyseanlægget kan lagres som brint, der så kan producere strøm på brændselscellerne, når der er brug for dét. Eller brinten kan hældes på kommunens 15 elbrint-biler eller tilsættes gassystemet.

Læs også: Her er Københavns 15 nye brintbiler med egen tankstation

Overskudsvarmen fra brændselscellerne og elektrolysen kan udnyttes i fjernvarmesystemet.

DTU vægter praktisk test højt

Flere DTU-institutter deltager i projektet og leder arbejdspakken, der hedder ‘Teknologiafklaring og -forberedelse’:

»Vi har mange års erfaring med brændselsceller og elektrolyse, og vi er meget interesserede i at få teknologien afprøvet i et stort sammenhængende system, der indgår i en praktisk virkelighed,« siger centerleder Eva Ravn Nielsen fra FCH Testcenter på DTU Energikonvertering til DTU-avisen.

Analysefasen løber over 2013-2014, mens fase 2, demonstrationsfasen, i givet fald strækker sig fra 2014-2018. Fase 3 kommer efter 2018 og er en kommercialisering af konceptet.

Læs evt. mere på projektets hjemmeside.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>