Nokia-udbrydere klar med ellers skrottet Jolla-telefon

Stephen Elop skrottede som Nokia-direktør Symbian og Meego og kastede alle æg i Windows Phone-kurven. Men resterne af Nokias egne styresystemer fik lov at leve videre i ny form, da en gruppe finske Nokia-folk forlod firmaet og startede deres eget under navnet Jolla.

Nu er Jolla så klar til at sælge den første telefon, der den 27. november kommer på det finske marked. Det skriver The Verge.

Jolla-telefonen kører det selvudviklede Sailfish-styresystem, der er baseret på Linux og bygget på resterne af Meego. For at undgå at stå med et stendødt økosystem, altså et sørgeligt udvalg af applikationer, har Jolla-folkene valgt at gøre systemet kompatibelt med Android-apps. Det kræver dog lidt tilpasning af applikationerne, hvis de skal udnytte Sailfishs særlige evner til for eksempel at omdanne kørende applikationer til en widget.

Læs også: Linux-mobil-systemet Meego rejser sig fra graven som Sailfish

For 399 euro, altså omkring 3.000 kroner, får man en telefon, der på specifikationerne ikke kan bide skeer med konkurrenterne lige nu: en 4,5-tommer skærm med 960 x 540 pixels, dobbeltkernet processor på 1,4 gigahertz, én gigabyte RAM og 16 gigabyte lagerplads, der kan udvides med micro-SD-kort.

Men efter Nokias nedtur, og især efter salget af hele mobiltelefondivisionen til Microsoft, kan der være salg i at tale til finnernes nationale stolthed i igen at have en lokal telefon, vurderer The Verge.

Jolla betyder i øvrigt jolle på finsk og er højst sandsynligt en henvisning til Stephen Elops berømte Burning Platform-memo. Her blev Nokias situation, med egne styresystemer, sammenlignet med en brændende olieboreplatform, som gjorde det nødvendigt at tage springet ud i det ukendte, mørke, kolde vand – og skifte til Windows Phone.

Læs også: Nokia-chef: Vi står på en brændende boreplatform

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>