Nord Stream sætter verdensrekord i inspektion af gasrør

Det er en tidskrævende og dyr proces, når en gasledning skal inspiceres og repareres for brud eller lækager – den omfatter både fjernstyrede ROV’er (Remotely Operated Vehicles), der sendes ned på havets bund for at lokalisere skaden og reparere røret, og af støtteskibe på havoverfladen.

Da selskabet bag Nord Stream-gasledningerne mellem Tyskland og Rusland skulle have inspiceret rørene, henvendte det sig derfor til den tyske virksomhed Rosen Group, som er ekspert i fremstilling og udvikling af inspektionssystemer.

Rosen Group fremstiller de såkaldte PIG’er – Pipeline Inspection Gauges – som er mekanisk drevne fartøjer, der registrerer ændringer og brud i gasrørets indvendige side. Den indvendige inspektion er hurtigere at gennemføre end inspektion udefra – og bagefter ved man præcis, hvor en eventuel reperation udefra skal foretages.

Selve operationen blev gennemført i juli og var delt op i tre processer med tre forskellige PIG’er: en forundersøgelse, hvor røret blev målt op og undersøgt for ændringer i den interne geometri, en rengøringsproces til fjernelse af uønskede partikler og løsrevne dele af den indvendige coating og til sidst selve inspektionsprocessen, hvor den specialfremstillede inline-inspektionsrobot ved hjælp af sensorer og magnetfelter kortlagde rørets indvendige tilstand.

Drives frem af gastryk

Denne PIG blev sendt ind i røret fra Vyborg i Rusland. Den drives frem ved, at man åbner for gassen, og når trykket bag PIG’en overstiger trykket foran, bevæger den sig fremad. Undervejs måles konstant den tilbagelagte distance ved hjælp af hjul, der berører den indvendige side af rørvæggen. Den optimale hastighed på 1,5 meter i sekundet opnås ved hjælp af ventiler i hastighedskontrollen, der sidder forrest på PIG’en.

I midten sidder en magnetisk lækagesensor, der magnetiserer rørvæggen og efterfølgende registrerer ændringer i den magtiske feedback, der indikerer ændringer i rørtykkelsen som følge af korrosion.

De to sæt sensorer bagest på fartøjet optager afvigelser i røret på under en millimeter og fungerer ved, at fjederspændte målearme registrerer ændringer i afstanden til rørvæggen, når sensoren rammer en afvigelse. Disse optagelser bliver lagret på en hukommelsesenhed, og al elektronikken om bord forsynes med strøm fra batterier.

Da PIG’en kom i land i Lubmin i Tyskland, havde den optaget over 1 terabyte data, svarende til 12 megabit i sekundet, hvilket ifølge Nord Stream er den største mængde data optaget i ét stræk nogensinde inden for rørinspektion.

Det er planen, at de to gasledninger på hver 1.224 km skal inspiceres indvendigt med få års mellemrum for at holde øje med korrosion og brud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>