NSA kortlægger internettet via servere i dansk datacenter

Opdateret 10.19. Det fremgik før af artiklen, at NSA havde tiltvunget sig adgang til datacentre for at overvåge trafikken, skrevet på baggrund af en artikel i Politiken. Det var der ikke belæg for. Version2 beklager.

Danmark bliver nu direkte rullet ind i den enorme sag om den amerikanske efterretningstjenestes overvågning af internettet.

Ifølge New York Times har NSA købt sig adgang til servere i et eller flere danske datacentre, under programmet Packaged Goods. Det samme er sket 13 andre steder på kloden, og med hjælp fra disse servere – sandsynligvis ved at sende data rundt – forsøger NSA at gennemskue, hvordan internettrafik bevæger sig rundt i nettets backbone verden rundt. Disse oplysninger kan efterretningstjenesten for eksempel bruge, hvis et af de andre NSA-programmer gerne vil overvåge bestemte landes internettrafik og skal finde et oplagt sted at sætte ind med.

For ikke at afsløre, at det er NSA, som har lejet sig ind på en server, foregår arbejdet gennem forskellige front-selskaber. Datacentrene, der bliver brugt til formålet, kender ikke til den reelle kunde.

Ud over det er der også kommet yderligere fokus på, om det amerikanske selskab CSC kombinerer sit generelt meget tætte samarbejde med NSA med den markante position, selskabet har i Danmark. Det skriver Politiken.

CSC driver nogle af landets mest følsomme registre og databaser, med blandt andet politiet, forsvaret og Skat som kunder, og det gør firmaet til noget af en lækkerbisken for NSA. Derfor skal Danmark være meget på vagt, mener en tidligere NSA-ansat, som Politiken har talt med.

»En af de dybe hemmeligheder om USA’s sikkerhedstjenester er, at de har et meget tæt samarbejde med private aktører, og en del af samarbejdet er at udveksle data. Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA,« siger Thomas Drake, som indtil 2007 var højtplaceret i NSA, til Politiken.

CSC Danmark har svaret, at man altid overholder lokal lovgivning, og at der altså ikke er fare for, at danske data bliver delt i strid med dansk lovgivning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>