Ny verdensrekord: Kvantebit holdt i live i 39 minutter ved stuetemperatur

Det er lykkedes en international forskningsgruppe under ledelse af Mike Thewaldt fra Simon Fraser University i Canada at holde en kvantebit (qubit) stabil ved stuetemperatur i 39 minutter. Det er ny verdensrekord. Forskningsresultatet er offentliggjort i denne uge i Science.

»Det åbner for muligheden for langtidslagring af kohærent information ved stuetemperatur,« forklarer Mike Thewaldt i en pressemeddelelse.

Forskerne har lagret deres kvantebit i fosfor-31-atomer, som befinder sig i en prøve af ultrarent silicium-28.


En kunstnerisk illustration af en bunden excition kvantetilstand, der anvendes i forbindelse med kvantebits ( Ill: Stef Simmons with CC BY)

I første omgang blev prøven med en temperatur på 4 kelvin anbragt i et magnetisk felt. Med andre magnetiske pulser blev retningen af det nukleare spin for fosforatomerne bragt i en superposition af de to mulige kvantetilstande, som udgør en kvantebit.

Ved den lave temperatur kunne denne tilstand opretholdes i tre timer.

Når temperaturen blev øget til 25 grader Celsius, kunne tilstanden opretholdes i 39 minutter.

»Levetiderne er omkring 10 gange længerer end i andre eksperimenter,« siger Stephanie Simmons fra Oxford University, der deltog i forskningsprojektet.

Hun tilføjer:

»Vi har skabt et system stort set uden støj. Det er tale om ultragode kvantebits«.

Alle fosfor-atomer – dem var der omkring 10 milliarder af – i prøven var dog bragt i den samme tilstand. Skal man udføre praktiske beregninger, skal man kunne bringe forskellige kvantebits i forskellige tilstande.

Stephanie Simmons forklarer, at den helt store udfordring er at få kvantebits til at kommunikere med hinanden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>