Nye krav om metro-støjgrænser på vej til Københavns Kommune

Da Natur- og Miljøklagenævnet for tre uger siden ophævede Københavns Kommunes påbud fra i sommer om støjgrænser for metrobyggepladsen ved Marmorkirken, forudså nævnet, at det ville benytte lejligheden til, i lyset af mMarmorkirkesagen, at tage en række andre metrobyggesager op.

Ved Marmorkirken har nævnet indtil videre sat en stopper for støjende arbejde døgnet rundt.

De øvrige sager ligner marmorkirkesagen ved alle at handle om støjende arbejde om aftenen og natten, men adskiller sig, fordi alle arbejdspladserne er forskellige.

Det er verserende sager om klager fra beboere nær metroarbejdspladser på Sdr. Boulevard, Gl. Strand, Nørrebroparken, Københavns Hovedbanegård og Østre Søgade, som nævnet arbejder på, fortæller Pernille Christensen, der er formand for Natur- og Miljøklagenævnet.

»Efter marmorkirkesagen er vi er i gang med at realitetsbehandle sager omkring disse fem byggepladser. Afgørelser på Nørrebroparken, Hovedbanegården og Østre Søgade kan ventes inden årets udløb og på Sdr. Boulevard senest til februar, mens vi på Gl. Strand stadig venter på mere materiale fra Københavns Kommune.«

Det var en ommer

I sagen om byggepladsen ved Marmorkirken var beskeden fra nævnet til kommunen: Gå hjem og gør jeres arbejde, og indtil da må der ikke arbejdes døgnet rundt ved Marmorkirken. Eller med Pernille Christensens ord:

»Et enigt nævn har besluttet, at det er nødvendigt at ophæve Københavns Kommunes påbud og bede kommunen lave et nyt og bedre påbud.«

For nævnets jurister konstaterede ‘væsentlige mangler’ i det kommunale påbud. Manglerne bestod bl.a. i, at de foretagne støjberegninger var mangelfulde, og at flere vilkår om eksempelvis noget så essentielt som hvilke grænseværdier, der gælder på hvilke tidspunkter og hvilke aktiviteter, var uklare.

I sin essens handler nævnets afgørelse om metrobyggepladsen ved Marmorkirken om, at hvis man skal tillade natarbejde på metroarbejdspladser med så høje støjgrænser som ved Marmorkirken, hvor der med nævnets ord var tale om en meget væsentlig overskridelse af de vejledende støjgrænser og med arbejde, der foregår om natten over en længere periode, så skal der stilles højere krav til både oplysningsgrundlaget og til afgørelsens præcision.

Det betyder ikke nødvendigvis, at de støjberegninger, der lå i sagen, var forkerte, men at de ikke levede op til Miljøstyrelsens krav, der hedder ‘Miljømåling – ekstern støj’.

Der arbejdes i døgndrift

Natur- og Miljøklagenævnets kommende afgørelser får heller ikke nødvendigvis som konsekvens, at der ikke kan døgnarbejdes på Nørrebroparken, Gl. Strand, Østre Søgade, Hovedbanegården og Sdr. Boulevard.


Byggepladsen ved Nørrebroparken er central for anlægget af Cityringen. Foto: Lisa Lorentzen

Lige nu bliver der arbejdet på alle byggepladserne efter de påbud, som ganske vist er påklaget. For Københavns Kommune har besluttet, at klagerne og den dermed fornyede sagsbehandling ikke skal have opsættende virkning.

Efter at nævnet besluttede, at den verserende klagesag omkring Marmorkirken skulle have opsættende virkning på døgnarbejdet ved Marmorkirken, fik det ganske vist Københavns Kommune til i nogle uger i august og september at dekretere opsættende virkning for døgnarbejde på de øvrige byggepladser undtagen Nørrebroparken. Men efter anmodning fra Metroselskabet blev det fjernet igen.

Så selv om klagerne i alle sager undtagen Sdr. Boulevard har bedt om, at den fornyede sagsbehandling får opsættende virkning på døgnarbejdet, bliver det først afklaret, når Natur- og Miljøklagenævnet når frem til sine afgørelser.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>