Overvejer du at tage en praktikant ind i virksomheden så læs med her

Hvad skal en datamatiker-praktikant lære i sit praktikforløb? Det spørgsmål stillede vi os selv, da vi for nogle måneder siden accepterede en ind i vores lille firma.

Vores mål:

  • at lade ham starte et projekt fra bunden, såvel som at integrere til eksisterende kodebase.

  • at lade ham lege med nye og spændende teknologier i det omfang det giver mening.

  • at få ham til at reflektere over proces og lade ham opleve udvalgte proces-aktiviteter på egen krop.

  • at lade ham snuse til en anelse forretning.

  • at give ham en fornemmelse af hvad den virkelige verden byder på, ikke bare i vores virksomhed, men generelt i branchen.

Den praktiske tilgang blev at lave en backlog til et website, der på en simpel måde holder styr på dine kontakter i sociale medier (du har måske hørt om social CRM før). Systemet er en log over dine interaktioner såvel som en vurdering af hvem der er potentiel “brand advocate”. Systemet kan også bruges til at finde nye interessante kontakter ud fra den profil du og dine nuværende kontakter har.

Prioriteret backlog, scrumboard, planning poker og retrospectives blev de ting vi i processen besluttede os for at fokusere på. Teknologimæssigt blev det C#, TypeScript og Elasticsearch, der kom til at dominere.

For at præsentere vores praktikant for den virkelige verden, tog vi ham med til GOTO-konferencen i Aarhus. Vi skulle alligevel afsted og han kunne som studerende melde sig frivilligt, arbejde en dag og få to dages konference gratis. En perfekt løsning for os.

Hvad er så konklusionen?
Det er hårdt at have en praktikant, men vi er stolte af alt det der er opnået i forløbet. En praktikant er ikke gratis arbejdskraft (det vidste vi nu godt på forhånd – sådan bliver de bare solgt fra undervisningsstedets side), men et stort ansvar man tager på sine skuldre. Det er ikke ok at praktikanten hænger fast i længere tid uden at kunne få hjælp og det kræver en Plan B for hvad der kan laves, hvis man kører fast og alt hjælp er travlt optaget. Vi tog undervisningsvideoer i brug og introduktionen til HTML5 og Elasticsearch kom ind den vej (Yay for online kurser og Youtube), men den slags skal også findes og kvalitetstjekkes. Kort sagt, det kræver meget tid og planlægning og i en to-mandsvirksomhed fylder det meget.

Når det så er sagt, så er det at tage praktikanter ind en del af det ansvar man har som virksomhed. Ikke i så små virksomheder som vores (dette tilfælde havde særlige omstændigheder), men manglen på passende praktikpladser og projektmuligheder burde vi alle bekymre os om, og hvis man har en større it-afdeling bør det være en selvfølge at praktikanter tages ind med jævne mellemrum. Praktisk erfaring giver ekstra sikkerhed på at den luftige teori også kan bruges i virkeligheden (noget af den i hvert fald) og det er en test for om kvaliteten af uddannelsen er god nok. Ja, man kan dukke nakken og lade de andre tage ansvaret, men så skal man heller ikke brokke sig, næste gang man ikke kan besætte en stilling med en kvalificeret kandidat.

Hvilke overvejelser gør du dig om at tage en praktikant?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>