Så vild var to døgns ‘cyberkrig’ mod Danmark

Hvad gør man, når en stor strømafbrydelse sætter København på den anden ende – og hackere derefter får kontrol over Politiets adgang til sociale medier og beordrer borgerne til at evakuere byen?

Den slags scenarier øvede 22 myndigheder sig på onsdag og torsdag i den store øvelse Krisøv 2013, der i år handlede om et cyberangreb.

Undervejs i øvelsen blev NemID lagt ned, strømforsyninger ramt, og metroen stoppet. Og adgangen til personlige sundhedsoplysninger blev pludseligt åbnet for alle, så man kunne læse om andres sygdomshistorier.

Hele formålet med øvelsen var at teste og træne kommunikationen mellem forskellige myndigheder i sådan en omfattende krisesituation, og det gik fint, lyder meldingen fra Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

»De forskellige myndigheder har håndteret øvelsesscenariet med stor professionalisme, og øvelsen har også vist, at især samarbejdet og koordinationen mellem myndighederne har fungeret godt,« udtaler forsvarsminister Nicolai Wammen i pressemeddelelsen.

Læs også: Kæmpe kriseøvelse: Danmark under massivt cyber-angreb

Version2 deltog i øvelsen med en journalist for sammen med Computerworld og et større hold fra Danmarks Radio at give deltagerne en realistisk ramme for mediehåndteringen af sådan en krise.


Øjebliksbillede af ‘Blokken’ torsdag eftermiddag.

Kriseøvelsen afholdes hvert andet år, og som noget nyt var der i år oprettet et socialt Twitter-lignende medie, kaldet ‘Blokken’, som dels agerede borgernes stemme og dels kunne bruges af myndighederne til at udbrede beredskabsmeldinger til befolkningen.

Beredskabsstyrelsen kunne på den måde også køre indspil fra fortvivlede borgere, der ‘oplevede’ katastrofen på nærmeste hold og konstant stillede spørgsmålstegn ved myndighedernes evner til at håndtere situationen. Det medvirkede til at få mediespillet endnu tættere på virkeligheden.

I alt deltog 33 forskellige myndigheder, virksomheder og ambassader i øvelsen, herunder Digitaliseringsstyrelsen, Statens It, Nets og Center for Cybersikkerhed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>