Smuthul i kemikalielov kan tvinge danske virksomheder til Kina

Danske virksomheder holder skarpt øje med konsekvenserne af den europæiske kemikalielovgivning, Reach, der i disse år begynder at vise sig – og de kan ikke lide, hvad de ser.

Et hul i lovgivningen levner nemlig fortsat plads til import af produkter med farlige kemikalier fra Kina og risikerer dermed at øge Kinas konkurrencefordel eller tvinge europæiske virksomheder til Østen.

»Det er uhensigtsmæssigt og risikerer at flytte arbejdspladser ud af landet. Vi kan opleve en ulige konkurrencesituation, men håber på, at EU er klar til at justere lovgivningen, hvis det får den uheldige effekt,« siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri (DI).

Linjen i Reach-reglerne er nemlig netop at forhindre ulige konkurrence ved at stille samme krav til kinesiske som til europæiske produkter. Når et forbud f.eks. rammer et bestemt kemikalie i produkter produceret i EU, så følges det af et forbud mod import af produkter med samme kemikalie.

Mange kemikalier havner imidlertid kun på den såkaldte autorisationsliste, hvilket betyder, at virksomheder skal søge om tilladelse til at anvende kemikaliet i en bestemt produktion. Og det krav gælder ikke produkter, som er produceret uden for EU.

Læs også: Leder: Fri os for den kinesiske kemicocktail

For eksempel overvejer EU i øjeblikket at sætte skummidlet azodicarbonamid på autorisationslisten, fordi det giver overfølsomhed og allergi. Kemikaliet bliver blandt andet brugt til produktion af liggeunderlag, og europæiske producenter, der fortsat vil benytte stoffet, skal altså igennem en særlig procedure. Alternativt kan de flytte produktionen til Kina, hvis de vil ligestilles med konkurrenter dér, der ikke er underlagt EU-kravet.

»Kæden hopper lidt af her, når målet er forbrugersikkerhed. Regler i Europa bør også gælde produkter fra Østen,« siger Jakob Lamm Zeuthen, miljøchef i Dansk Erhverv (DE).

Også verdens største kemikalieproducent, tyske BASF, er opmærksom på hullet og påpeger endnu et problem: Nogle stoffer på autorisationslisten, som f.eks. organiske opløsningsmidler, kan ikke altid spores i det endelige produkt.

Ud af 100.000 kemikalier i Europa er det under 1 procent, der er vurderet i Reach, og kun 22 kemikalier findes i dag på autorisationslisten. Endnu har ingen virksomheder haft kemikalier gennem godkendelsesprocessen, der omfatter alt fra arbejdsmiljø, til hvordan kemikalierne opfører sig i produkterne. Derfor savner DI og DE erfaringer. Og selvom de forventer, at de fleste vil finde alternativer til de farlige kemikalier, frygter både DI og DE, at en godkendelse bliver så besværlig og dyr, at den rammer små virksomheder.

»Små virksomheder kan afgjort have sværere ved at skaffe midler til at løfte bevisbyrden,« siger Jakob Lamm Zeuthen.

Læs også: De såkaldt miljøvenlige alternativer til fluorstoffer er rendyrket hokuspokus

Reach har i flere år været voldsomt kritiseret af miljøorganisationer for at være sat i stå af industriens lobbyvirksomhed og være for langsom til at fjerne farlige kemikalier fra butikkerne.

Farlige fluorstoffer som PFOA, der er kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, er også kun optaget på den såkaldte kandidatliste i Reach, og der kan gå år, før kemikaliet bliver vurderet i en proces, hvor eksperter fra hvert medlemsland i EU over et halvt til et helt år drøfter reguleringen af kemikaliet.

»For virksomhederne har tidsperioden den fordel, at de kan nå at finde alternativer eller udfase brugen af kemikalierne,« fortæller Jakob Lamm Zeuthen. På det punkt er han helt på linje med Greenpeace, hvor politisk rådgiver Jan Søndergaard fremhæver, at det vigtigste er at få stofferne på kandidatlisten:

»Det sender et signal – ikke bare til europæiske virksomheder, men også til kinesiske. Men EU er håbløst bagud med at få kemikalier på listen,« siger han og henviser til, at kun 144 stoffer i dag er på kandidatlisten, mens omkring 30.000 stoffer brugt i EU er helt uden regulering.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>