TDC skal give alle adgang til ComX-netværk efter opkøb

ComX-kunder får fremover leveret deres internet fra TDC, efter at telegiganten opkøbte ComX.

Læs også: TDC køber ComX og nærmer sig dominans på fiberbredbånd

Men ligesom på kobbernetværket er TDC forpligtet til at give alle konkurrenterne adgang til ComX-fibernetværket. Opkøbet falder nemlig direkte ind under den nuværende regulering af TDC, fortæller Erhvervsstyrelsen.

Dermed er tidligere ComX-kunder ikke fremover bundet til TDC, så længe en konkurrent til TDC vil gå ind på markedet og forsøge at tilbyde en bedre eller billigere forbindelse via ComX-netværket.

»ComX-netværket er omfattet fra dag 1. Så vi har en klar forventning om, at TDC er klar til at give andre operatører adgang til netværket fra dag 1,« siger Helle Bøjen Larsen, kontorchef i Erhvervsstyrelsen, til Version2.

TDC er på grund af sin dominerende position på markedet underlagt regler om, at andre skal kunne bruge firmaets teleinfrastruktur og betale en rimelig leje af forbindelserne til TDC.

Det blev tidligere reguleret mere fra gang til gang, når der opstod en ny situation, men i dag er hele TDC-koncernen omfattet én gang for alle.

»Da TDC købte Dongs fibernet (i 2009, red.), måtte vi lave en tillægsafgørelse, fordi fibernettet ikke var reguleret dengang. Men nu er hele TDC A/S reguleret på fiber, på kobber og på kabel-tv, så opkøbet af ComX kommer ind i den pulje af net, som TDC ejer,« siger Helle Bøjen Larsen.

Dermed skal TDC på forhånd have sikret sig, at ComX-netværket er klar til at leje ud til andre operatører, når det bliver overtaget af TDC den 1. december.

Uanset at mange af ComX-forbindelserne bruger lokalnetværk (LAN) til de sidste meter ind til forbrugeren, for eksempel i en stor boligforening, falder hele netværket ind under paraplyen fiber-netværk, slår Erhvervsstyrelsen fast.

TDC har tidligere fået kritik for håndteringen af det omfattende fibernetværk, telegiganten købte af Dong i 2009, for eksempel da priserne for at bruge en fiberforbindelse steg med 75 procent i forhold til Dongs priser. TDC’s forklaring var, at Dong aldrig fik overskud på satsningen, hvilket viste, at priserne var sat for lavt.

Læs også: TDC skruer fiber-lejen op med 75 procent

Der har også været kritik at, at TDC har gjort meget lidt for at tilbyde kunderne i nærheden af Dong-fiberen en fiberforbindelse. Forklaringen er, ifølge TDC, at man hellere vil bruge de eksisterende kobberforbindelser til de sidste meter, i stedet for at skulle grave ind til kunderne. Er afstanden til et skab med fiberforbindelse nemlig under én kilometer, kan kobberet godt levere hastigheder på 50/10 megabit pr. sekund, sagde TDC.

Læs også: TDC: Vi graver masser af fiber ned

Læs også: TDC: Danskerne er ligeglade med fiber

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>