Verdens første trådløse 3D-mus er stærkt vanedannede

Når man anmelder et produkt som 3DConnexion’s nye 3D-mus ‘SpaceMouse Wireless’, anmelder man i virkeligheden to ting: konceptet omkring en 3D-mus og selve produktet. Undertegnede har arbejdet med 3D-visualiseringsprogrammer i ca. 10 år, fortrinsvist Autodesk 3ds Max, og længe kendt til – men aldrig ejet – 3D-mus. Det er udgangspunktet for denne anmeldelse.

Ideen med en 3D-mus er enkel: Musen, der ligner den slags joystick, man finder i visse tyske luksusbiler, betjenes med venstre hånd. 3D-musen bruges kun til at styre brugerens synsvinkel – viewporten – i forhold til modellen. Det handler ikke om finmotorik eller præcise klik, hvorfor det heller ikke for en højrehåndet er noget problem, at 3D-musen betjenes med venstre hånd. Det føles lige så intuitivt som at holde f.eks. en tændstikæske i venstre hånd og vende op og ned på dén. Selve arbejdet med at bygge og ændre modellen foregår med en almindelig mus i højre hånd.

Det lyder måske kompliceret, men konceptet er i praksis meget intuitivt – efter kort tid betjenes 3D-musen helt autonomt, og det føles næsten, som om man holder 3D-modellen i sin hule hånd.


SpaceMous står solidt fast på bordet med sine over 400 g. I forgrunden modtagerdonglen til den trådløse mus. (PR-foto)

En tung sag

SpaceMouse kommer i en nydelig hvid kasse, og indeholder, udover selve musen, en USB-dongle (modtager), et USB-kabel og en CD-rom med drivere og demoer. Jeg valgte at følge ‘Quickstart guiden’, og hentede driver på 3dconnexions hjemmeside – en lidt tung sag på hele 140 MB – men da den var hentet, gik installationen smidigt, og jeg var oppe at køre kort efter. Med driveren følger også en ‘trainer’, hvor man kan blive fortrolig med betjening af musen gennem nogle simple øvelser.

SpaceMouse er lækkert udført: Basen er udført i børstet rustfrit stål, toppen af joystikket i plastik med behagelig mat gummioverflade. På to af musens sider sidder genvejstaster, der kan konfigureres efter ønske. Musen vejer over 400 g og står meget stabilt på bordet. Den høje vægt bidrager også til følelsen af et kvalitetsprodukt, der er solidt skruet sammen og bygget til professionelt brug.

SpaceMouse kører på Bluetooth 2,4 GHz og jeg oplevede ingen udfald i forbindelsen i testperioden. Heller ikke en mobiltelefon med Bluetooth aktiveret, anbragt lige ved siden af SpaceMouse havde nogen indvirkning på forbindelsen. Opladning sker via det medfølgende USB-kabel – og en fuld opladning tager ca. to timer, hvorefter man ifølge 3Dconnection kan arbejde trådløst en hel måned. Man kan i øvrigt arbejde videre med musen, mens den lader. Jeg har ikke haft musen længe nok til at teste batteri, men den holder i hvert fald batteri lang tid.

Genialt koncept – fejlfrit produkt

Og dermed når vi frem til konklusionen. Som det måske fremgår af ovenstående, er jeg ret begejstret for SpaceMouse Wireless. Konceptet er lige så enkelt, som det er genialt; musen er gennemført lækkert lavet, fungerer upåklageligt og er i det hele taget en fornøjelse at anvende. Man kunne måske indvende, at det ikke gør den store forskel, at den er trådløs – når alt kommer til alt står den jo, modsat en almindelig computermus, stille på bordet. Jeg synes dog, det er rart at slippe for endnu en ledning på mit bord – og fraværet af ledningen gør også musen mere mobil, hvis man bruger den sammen med en bærbar computer.

SpaceMouse Wireless er set til 960 kr ekskl. moms, ca. 200 kr. mere end 3Dconnections ‘standard’ 3D-mus med ledning, ‘Space Navigator’. Personligt vil jeg dog mene, at den trådløse frihed er de sidste par hundrede-lapper værd. SpaceMouse Wireless er bestemtet et oplagt julegaveønske for dem der arbejder meget i 3D-programmer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>