238 ingeniører på vej ud over dagpengekanten

Alene i december sidste år røg 25 arbejdsløse ingeniører ud af dagpengesystemet, og 238 flere risikerer at følge i deres fodspor inden for de næste seks måneder. Det fremgår af ledighedsstatistikken fra december, som Akademikerne, tidligere AC, netop har offentliggjort.

I alt måtte 216 akademikere i december erkende, at de ikke nåede at få fodfæste på arbejdsmarkedet i løbet af deres to-årige dagpengeperiode.

Opret et cv – og lad virksomhederne finde dig.

Finn R. Larsen, formand for Akademikerne (og frem til 31. december formand for Ansattes Råd i IDA) kalder tallet ’bekymrende’:

»Det er kedeligt og sørgeligt for den enkelte, der nu får sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet, mens det for samfundet er spild af ressourcer, når veluddannede folk forsvinder fra arbejdsmarkedet,« siger han.

Læs også: Arbejdsløs databasespecialist bag kassen i Kvickly

Michael Jacobsen, sekretariatschef i a-kassen Akademikernes, er enig:

Der er ikke plads til fjumreår i dagpengesystemet. Der er ikke plads til at tage ét skridt i den forkerte retning
Michael Jacobsen, a-kassen Akademikernes

»Det er et problem, at så stort et antal akademikere, falder ud af beskæftigelsessystemet,« siger han og peger på, at nedsættelsen af dagpengeperioden fra fire til to år presser de ledige:

»Der er ikke plads til fjumreår i dagpengesystemet. Der er ikke plads til at tage ét skridt i den forkerte retning, hverken når det gælder jobprøvning eller uddannelse,« pointerer Michael Jacobsen.

Hjælp allerede i opsigelsesperioden

Han sætter sin lid til, at det såkaldte Carsten Koch-udvalg, der skal komme med forslag til en ændring af beskæftigelsessystemet, sætter fokus på en tidlig indsats i forhold til de ledige:

Læs også: IDA: Ærgerligt, hvis jobcentrene får hånds- og halsret over ledige ingeniører

»Jo tidligere man sætter ind med en jobrettet indsats jo bedre. Det allerbedste er, hvis man kan sætte ind allerede i opsigelsesperioden, så man helt undgår, at folk kommer ud i ledighed,« siger han.

Men også for dimittenderne er det vigtigt med en tidlig indsats, fordi de ikke kan sælge sig selv på erfaringer fra andre job, forklarer han.

Som nævnt står 238 ingeniører til at miste dagpengeretten i løbet af det kommende halve år, mens det samlede tal for alle akademikere er helt oppe på 1.264.

Finn R. Larsen forudser dog, at det vil lykkes at redde en del af dem:

»Hvor mange der falder ud, kan jeg ikke spå om, men jeg ved, at alle akademiske a-kasser arbejder struktureret på at bringe de udfaldstruede tilbage til arbejdsmarkedet,« siger Finn R. Larsen.

Fald i ledighed skyldes udfald

Ifølge ledighedsstatistikken fra Akademikerne går den generelle ingeniørledighed den rigtige vej. Mens 2,9 procent af ingeniørerne var ledige i december 2012, var tallet faldet til 2,4 procent i december 2013. Samlet set faldt ledigheden blandt alle 25 akademikerfagforbund fra 5,2 til 4,2.

Finn R. Larsen mener dog ikke, at der er grund til at kippe med flaget – og at årsagen netop skyldes de akademikere, der nu ikke længere figurerer i statistikken:

»Generelt er forskellen så lille, at det nok er et spørgsmål om, at nogle har mistet dagpengene. Jeg kan hverken udtrykke optimisme eller pessimisme. Det er status quo, når man ser generelt på det akademiske arbejdsmarked,« siger formanden for Akademikerne.

Læs også: A-kasse: Ingeniør som kassedame afliver myten om kræsne akademikere

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>