Australien: 45 grader 20 dage i træk

2013 blev det hidtil varmeste år i Australien, siden meteorologerne i 1910 begyndte at registrere varmerekorder. Særligt hedebølgernes omfang og deres konsekvenser i form af ødelæggende brande har fået førende australske klimaforskere til at slå alarm.

Årets første hedebølge, hvor der flere steder i landet blev målt 45 grader, varede 20 dage. Også foråret var det hidtil varmeste, mens den australske vinter var den tredjevarmeste, der er målt. Middeltemperaturen for hele året 1,2 grader over gennemsnittet.

Faktisk var vejret så ekstremt, at australiernes meteorologiske institut sidste år måtte indføre nye farver på sin temperaturskala for at tage højde for de ekstreme temperaturer.

Læs også: Den varmeste november, der nogensinde er registreret

De australske vejrmyndigheder vurderer, at deres rekordtemperaturer flugter godt med globale tendenser. Og selv om Martin Stendel, seniorforsker, ph.d. ved Danmarks Klimacenter ved DMI, er forsigtig med at slå en kausal sammenhæng med den globale opvarmning fast, siger han:

»Vi ved ikke, hvordan det ville have været uden menneskeskabte indflydelser, derfor kan vi kun tale om ændringer i sandsynligheder. Klimamodellerne er stort set enige i, at det bliver mere tørt i områder, hvor der i forvejen er tørt, og vådere i våde regioner. Vi har derfor kunnet forvente at få flere hedebølger og tørkeperioder i Australien.«


Det er de to mest ekstreme scenarier og viser forskellen mellem de to 20 års gennemsnitter (2081-2100) minus (1986-2005). Antallet af modellerne som indgår i beregningen ses i det øvre højre hjørne af begge billeder. Der er prikker hvor gennemsnittet over alle modeller er større end to standardafvigelser af den interne variabilitet og hvor mere end 90 procent af modellerne er enige om fortegnet af ændringerne.

»Lignende ændringer blev observeret i Europa og Rusland med nogle ganske usædvanlige tørre og varme somre og hedebølger i 2003, 2006 og 2010. Selv om Danmark udgør kun en lille del af klodens overflade og derfor ikke er en målestok til globale temperaturer, har vi for eksempel observeret flere meget varme december måneder, sidst i 2006 og nu i 2013,« tilføjer Martin Stendel.

Læs også: December blev næstvarmeste julemåned i danmarkshistorien

48 grader i går

Australiens meteorologiske institut peger også på de omfattende tasmanske brande i starten af året, som blev efterfulgt af en tør og varm vinter, at foråret kom tidligt og kulminerede i ødelæggende brande i området omkring Sydney.

2014 lægger også varmt ud. I Moomba i den nordlige del af Sydaustralien blev der i går målt 48 grader C. Der er dog stadig næsten tre grader op til den hidtidige australske rekord på 50,7 grader, som blev målt i Oodnadatta i 1960.

Alle disse rekorder har ifølge avisen The West Australian fået en række australske klimaforskere til at advare mod menneskeskabte klimaændringer:

Ifølge Sarah Perkins, klimaforsker ved University of New South Wales i Sydney, var omfanget af temperaturrekorder i fjor ekstraordinært højt. Og hun forsikrer om, at risikoen for igen at få sommertemperaturer som i 2013 er femdoblet på grund af menneskeskabte klimaændringer.

Professor Roger Jones fra Victoria University i Melbourne advarer især imod stigningen i hedebølgernes omfang:

»Vi ved endnu ikke, hvorfor hedebølgerne er længere og varmere end forudset, men konsekvensen er større brandfare og pres på planter, dyr og mennesker end forudset i vurderingerne af klimaskabte skader,« siger an.

Andre klimaforskere hæfter sig ved, at de rekordhøje temperaturer var bemærkelsesværdige, fordi de ikke optrådte i et ‘El Nino’-år, hvor det australske sommervejr normalt er mere varmt og tørt.

Hedebølgerne begynder tidligere

Martin Stendel forstår godt, at australierne er bekymret:

»Selv om de har hedebølger hvert år, begyndte de i fjor tidligere og med højere temperaturer. Det er klart, at det er bekymrende, at de allerede så tidligt på sæsonen er i gang med de ekstreme hændelser.«

Men han kan ikke forholde sig til, hvor stor en del af klimaændringerne som er menneskeskabte:

»Vi kan kun forklare den globale temperaturøgning, som vi observerer, hvis vi antager, at den største del skyldes menneskelig aktivitet, simpelthen fordi den naturlige variabilitet ikke er stort nok. Stigende temperaturer og flere ekstremhændelser i Australien passer derfor godt til, hvad vi forventer, men dertil kommer selvfølgelig mere lokale effekter som ændringer i landbrug eller øget skovning, som også kan have en indflydelse på for eksempel hedebølger,« forklarer Martin Stendel.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>