Blog: Er MINT det nye BRIC?

I 2001opfandt den engelske økonom Jim O’Neil begrebet BRIC.

I et forsøg på at forudsige attraktive investeringsområder for sine kunder valgte Jim O’Neil, der var cheføkonom hos Goldman Sachs, at pege på Brasilien, Rusland, Indien og Kina: BRIC.

Denne anbefaling skulle vise sig at blive en kæmpe success for Goldman Sachs. BRIC begrebet spredte sig som en steppebrand i den vestlige verden, og snart var politikere og embedsmænd på studierejser til de pågældende lande. Der blev bevilget midler til handelsdelegationer og oprettet støtteordninger for virksomheder, der ville etablere sig i BRIC landede.

Så faldt interessen, og de seneste år har man ikke hørt meget til BRIC forkortelsen.

Nu har Jim O’Neil fundet fire nye potentielle vækstkometer: MINT (Mexico, Indonesien, Nigeria og Tyrkiet)
Disse fire lande har potentiale til at komme i den såkaldte G10 gruppe – de 10 største økonomier i verden – inden 2050.

Her er et par nøgletal fra de fire lande:

Kilder: The CIA Factbook og TBK Consult

Perspektiver for software industrien

Hvilke muligheder ligger der for softwareindustrien i MINT landende? Er det der, vi skal hen nu?

Alle de store softwarevirksomheder er der allerede. De vil alle automatisk høste fordelene, hvis vækstpotentialet bliver frigjort. De har repræsentationer og infrastruktur på plads. De store software virksomheder vil også få fordele af andre industriers investeringer i MINT landede. Når store virksomheder investerer i udviklingslande, medbringer de teknologi og ledelsesviden. De genanvender de værktøjer, de allerede kender og ved virker, herunder deres softwareløsninger. SAP, Oracle, Microsoft, AutoDesk osv. vil automatisk komme med på vognen.

Hvad så med de små og mellemstore softwarevirksomheder? Skal de nu rette blikket mod Mexico med en vækst på 3,9% og Indonesien med en vækst på 6,2% fremfor Sverige med en vækst på 1,2%, Norge med en vækst på 3% eller Tyskland med en vækst på kun 0,7%?

Under ingen omstændigheder!

Ligesom BRIC landede har også MINT landende deres prioriteter på plads. Der skal først og fremmest etableres arbejdspladser, derefter skal der eksporteres, og så skal den offentlige infrastruktur udbygges (trafik, uddannelse og sundhedsvæsen). Ingen af de pågældende lande har nogen interesse i at støtte virksomheder, der blot ønsker at sælge noget udefra eller via en lokal forhandler. De ønsker, at udenlandske virksomheder skal foretage massive investeringer og ansætte lokalbefolkningen i lokale jobs.

Ligesom BRIC er også MINT primært for de store drenge med de dybe lommer. Kan man alliere sig med nogle af de store drenge, kan det være en fin strategi.

Bech’s første lov: “Salgsomkostningerne stiger eksponentielt med afstanden til et marked” gælder fortsat for alle små og mellemstore virksomheder, der endnu ikke har nogen international infrastuktur eller ledelsemæssig erfaring med området.

Medmindre der foreligger helt specielle omstændigheder, gør danske softwarevirksomheder klogest i fortsat at kigge på Norge, Sverige, Benelux og Tyskland, før man kaster sig over mere eksotiske muligheder.

MINT, MINT, MINT -> the MINT rush!

Jeg formoder, vi kan imødese et “MINT rush.” Snart vil vi igen se politikere, embedsmænd og erhvervspressen gå i selvsving over muligheder, vi under ingen omstændigheder må misse. Ordet “MINT” ligger godt i munden, er let at huske og udgør interessante rejsedestinationer. Vi vil se handelsdelegationer blive planlagt og vi vil alle kunne få tilskud til at deltage i rejserne. Der vil blive oprette tilskudsordninger til virksomheder, som vil undersøge og etablere sig i MINT landende.

Måske skal man lige vende skråen.

Når alle guldgraverne løber i en bestemt retning, er tiden måske inde til at gå i den modsatte retning. Guld kan skabes på mange måder. Nogen gange er det bedre at tjene penge andre steder og så købe guldet nede hos guldsmeden, når man har pungen fuld.

MINT: Maybe I Need to Think first

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>