Blog: Kan man skære alle projekter over én kam?

Rigtig mange organisationer har valgt at indføre en bestemt standard for, hvordan projekter i organisationen skal gennemføres. En skabelon, der f.eks. indeholder krav om, at der laves en business case, gennemføres en interessentanalyse og udarbejdes en risikovurdering. Nogle går længere og ophøjer en egentlig projektmodel som f.eks. Prince2 til ’lov’ i organisationen.

Argumenterne er bl.a., at en fælles måde at gøre tingene på, sikrer at alle projekter kommer igennem den samme ’checkliste’, at der skabes et fælles sprog om projektstyringen på tværs af organisationen, og at projekterne bedre kan vurderes og prioriteres (af ledelsen), når de er sat op efter den samme metodik.

Men jeg kan godt blive i tvivl om, hvorvidt dette alligevel er hensigtsmæssigt. Om ikke det risikerer at ’mekanisere’ projektarbejdet uden hensyn til, hvilken opgave det er, man ønsker at løse gennem et projekt. Min erfaring siger i hvert fald, at genstandsfeltet for projekter er vidt forskellige. Nogle opgaver er enkle, mens andre er uhyre komplekse. Nogle opgaver kræver en velafprøvet og rutinemæssig tilgang, mens andre kræver en mere afsøgende og eksperimenterende holdning fra projektteamet. Skal der uagtet denne forskellighed benyttes samme projektmodel i alle tilfælde?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>