Brandtest bakker Mercedes op forud for kølemiddel-slagsmål

Den tyske miljøorganisation Deutsche Umweltshilfe giver nu en håndsrækning til en række bilproducenter, der ligger i slagsmål med EU om aircon-kølemidlet R1234yf.

Kølemidlet er påkrævet i alle biler, der er typegodkendt efter 1. januar 2013, da det er væsentligt mindre belastende over for klimaet end det tidligere anvendte middel. Bilproducenterne mener imidlertid, at det nye middel er stærkt brandfarligt, og Mercedes har ligefrem afvist at anvende det.

Bilproducenternes opfattelse underbygges altså nu af Deutsche Umweltshilfes forsøg, hvor eksperter fra organisationen satte ild til en Citröen Picasso, der havde fået påfyldt det nye kølemiddel. Branden resulterede i alarmerende mængder af den giftige gas hydrogenfluorid. Kort efter, at branden var påsat, målte forskerne en koncentration af gassen i luften på 45 ppm.

»Denne koncentration resulterer på kort tid i uoprettelige skader på helbredet«, siger leder af forsøget, miljøforsker i transportsektoren, Alex Friedrich, i en pressemeddelelse.

Læs også: Mercedes: Påkrævet aircon-kølemiddel får vores biler til at bryde i brand

  • 2006: EU-beslutter, at det nuværende kølemiddel i klima-og airconditionanlæg, R123a, skal udfases. Det er 1.430 gange mere klimaskadeligt end CO2. Det miljøvenlige alternativ, R1234yf , er kun 4,4 gange stærkere.

  • Først var det meningen, at det nye kølemiddel skulle anvendes i alle biler, der blev typegodkendt efter 1. januar 2011, men tsunamien i Japan satte nærmest den ene ud af to producenter, DuPont, ud af spillet. Derfor blev ikrafttrædelsesdatoen for de nye krav ændret til 1.januar 2013.

  • Fra 2017 skal det gamle kølemiddel udfases helt.

  • Ifølge den anden producent af R1234yf, Honeywell, kan kølemidlet først antænde ved 700-800 grader, og Honeywell mener derfor, at Mercedes’ testresultater stærkt overdrevne.

  • Der kører 5.000-10.000 danske biler rundt med det nye kølemiddel i aircon-anlægget, vurderer produktspecialist i Dometic Waeco, Thomas Hansen. Firmaet er dansk importør af fyldeanlæg til kølemidler.

  • Det drejer sig blandt andet om bilerne Peougeot 308, Citröen C4, Kia Ceed og Hyundai i30. Disse blev ifølge De Danske Bilimportører sammenlagt solgt i 6.7774 eksemplarer sidste år.

Resultatet er uden tvivl benzin på bålet for Mercedes, der sidste år udførte tests, som konkluderede, at kølemidlet var stærkt brandfarligt, fordi det antændte ved kontakt med en varm motor. Dermed kunne en lækage ifølge Mercedes, føre til motorbrand og deraf farlige gas- og syredannelser. Mercedes har derfor afvist at anvende kølemidlet.

Med denne test mener Deutsche Umweltshilfe at have påvist, at kølemidlet ikke blot er farligt ved læk, men også ved en almindelig bilbrand. Dem er der ca. 20.000 af om året i Tyskland.

Alternativet til det nye kølemiddel er at bruge CO2 som kølemiddel i bilers klimaanlæg. Indtil videre er anlæg af denne type dog ikke klar til at blive sat masseproduktion. Mercedes satser på at være klar til dette i 2017.

Uofficielle forhandlinger

Resultatet af brandtesten kommer, netop som EU gør klar til at rejse en sag mod den tyske regering, fordi de tyske myndigheder har givet Mercedes dispensation til at anvende det gamle kølemiddel.

Sagen er endt i en strid mellem det franske miljøministerium og bilproducenten, fordi franskmændene forbød indregistrering af visse Mercedes-modeller i A, B og SL-klassen.

Ifølge test fra EU’s fælles forskningscenter, som blev lavet i kølvandet på Mercedes’ test, er der ingen problemer med sikkerheden omkring det nye kølemiddel. EU mener ikke, at der kan drages konklusioner fra »Mercedes’ tvivlsomme forsøg under ekstreme omstændigheder«, skriver spiegel.de.

En dansk bilimportør oplyser til Ingeniøren, at medlemmer af EU-kommissionen fredag mødes til uofficielle forhandlinger med blandt andet folk fra Mercedes og repræsentanter fra tyske og franske myndigheder. Her skal det diskuteres, hvorvidt man fra EU vil give dispensation til at anvende det gamle kølemiddel.

Disse oplysninger bekræftes over for Ingeniøren af Alex Friedrich fra Deutsche Umweltshilfe, der selv deltager i mødet, hvor han skal fremlægge resultaterne af organisationens brandtest.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>