Californien tester advarselssystem mod naturkatastrofer

Ved hjælp at GPS-teknologi og andre sensorer har forskere udviklet et advarselssystem mod naturkatastrofer, skriver BBC.

Systemet er i øjeblikket i testfase, hvor det bliver afprøvet i det sydlige Californien. Her har det allerede hjulpet forskere med at advare beredskabstjenester om risiko for oversvømmelse.

Det nye system er baseret på eksisterende GPS-stationer. Her har forskerne installeret seismiske sensorer og andre instrumenter. På den måde kan man kombinere GPS-data med data fra de andre instrumenter og spore ændringer i vejret, som kan afsløre, om der er jordskælv eller andre naturkatastrofer på vej.

Advarselssystemet kan blandt andet måle rystelser flere sekunder før et jordskælv og give præcise meldinger om jordskælvets størrelse og sandsynligheden for en tsunami.

Signalet mellem GPS-stationerne og GPS-satellitterne bliver påvirket af luftfugtigheden, og forskerne udnytter signalets rejsetid mellem station og satellit til måle ændringer i luftfugtigheden. På den måde kan de blandt andet forudsige, om der er et skybrud på vej med stor nøjagtighed. Traditionelt får man den data fra vejrballoner, men de er giver typisk kun nye data to gange i døgnet. GPS-dataene bliver derimod opdateret hele tiden.

Ifølge forskerne er det nye system billigt at udvikle og kan nemt blive anvendt i resten af verden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>