Derfor bliver letbanen til Billund så dyr

Letbane eller ej. Det var stridspunktet, der mandag aften udløste sammenbruddet i regeringens forhandlinger med Dansk Folkeparti om Togfonden. DF stod – ifølge regeringen – fast på sit krav om, at baneforbindelsen fra Vejle til Billund Lufthavn og by skal være en letbane og ikke en togforbindelse, som regeringen har foreslået.

Regeringens afvisning var principiel, fordi DF havde krævet, at letbanen i modsætning til letbaneprojekterne i Odense og Aarhus og metroen i København skulle være 100 procent finansieret af staten. Men letbanens anlægsomkostninger er også markant dyrere end regeringens forslag.

Ifølge Trafikstyrelsens beregninger er letbanen omkring en halv milliard dyrere at opføre og har en endnu dårligere samfundsøkonomi end en jernbaneforbindelse.


Trafikstyrelsen har undersøgt en række forskellige løsninger for at lave en bane mellem Vejle og Billund, men ingen af dem giver samfundsøkonomisk mening. (Illustration: Trafikstyrelsen)

Årsagen er, at en letbaneløsning vil kræve, at der anlægges 28 km ny bane fra Vejles bymidte gennem stærkt kuperede terræn mod Billund. Anlægsarbejde i bymæssig bebyggelse og behovet for terrænudjævning vil sammen med elektrificeringen af strækningen medføre anlægsudgifter på ca. 1,25 mia. kroner.

Letbane vil tiltrække flere passagerer

Letbaneløsningen har den fordel, at der kan anlægges en station meget tæt på Legoland og Lalandia. Det betyder, at passagerpotentialet er meget bedre, og Trafikstyrelsen regner med næsten dobbelt så høje passagerindtægter som ved en jernbaneløsning, hvor stationen kommer til at ligge omkring 500 meter fra Legolands hovedindgang.

Udgifterne til indkøb af materiel er af Trafikstyrelsen sat til ca. 25 mio for begge løsninger, selv om der er brug for ni dieseltogsæt til jernbaneløsningen og kun syv elektriske togsæt til letbaneløsningen. Forskellen i antal skyldes ifølge Trafikstyrelsen, at gennemløbstiden på letbanen er 23 minutter mod 29 minutter på jernbanen. Den kortere gennemløbstid betyder, at det samme materiel kan køre flere ture i letbaneløsningen end i jernbaneløsningen.

Set i sammenhæng med den øvrige kollektive trafikbetjening i Midtjylland har letbanen desuden den fordel, at den ikke lægger beslag på kapaciteten på strækningen mellem Vejle og Herning. Vælges jernbaneløsningen vil det eksempelvis ikke være muligt at indsætte ekstra myldretidstog på strækningen til Herning, som man gør i dag.

Til fordel for jernbaneløsningen taler imidlertid, at anlægsomkostningerne er lavere, fordi man kan nøjes med 18 km enkeltsporet jernbane. Kun på strækningen fra Billund Lufthavn til Legoland er der behov for dobbeltspor, fordi togene skal kunne passere hinanden dér.

Desuden kan dieseltogsættene serviceres på de eksisterende værksteder i Jylland, mens letbanemateriellet vil kræve, at der opføres et center i Vejle til den daglige servicering.

Begge løsninger vil give kæmpeunderskud

Den store hurdle ved begge løsninger er imidlertid, at ingen af dem kan tiltrække nok passagerer til at dække omkostningerne ved drift og vedligehold. Jelling-løsningen ført frem til Legoland vil således give et årligt driftstab på 49 mio. kroner, mens en letbane til Legoland vil have et årligt driftsunderskud på 43 mio. kroner. Da anlægsomkostningerne til letbanen er meget høje giver det en nutidsværdi for letbanen på minus 1,7 mia. kr., mens jernbaneløsningen kun er lidt bedre med en nutidsværdi på minus 1,5 mia. kr.

‘Passagermængderne er for små til, at den forudsatte togindsats kan retfærdiggøres samfundsøkonomisk,’ skriver Trafikstyrelsen således i rapporten. Konklusionen ser imidlertid ikke ud til at forhindre politikerne i at forhandle videre om baneforbindelsen i den eller den anden udformning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>