Derfor sparer fugle energi ved at flyve i V-formation

Britiske forskere har påvist, hvad forskere længe har formodet, var tilfældet – nemlig at fugle sparer energi ved at flyve i V-formation.

Kravene til fuglenes vingeslag er dog store, men eremitibisser (Geronticus eremita) formår at slå vingerne helt perfekt for at få det maksimale løft, der sparer dem mest arbejde.

Det viser en undersøgelse, som er gennemført af Steven Portugal fra Royal Veterinary College i Storbritannien sammen med otte andre britiske, østrigske og tyske forskere.

Forskerne placerede måleudstyr på 14 eremitibisser i Østrig og opsamlede, mens de fløj i V-formation, data for fuglenes position, hastighed og hvert eneste vingeslag over en periode på 43 minutter.


Eremitibis i flugt. (Foto: Markus Unsöld)

De kunne se, at fuglene ofte skiftede position og ændrede deres vingeslag for at give dem den største aerodynamiske fordel.

Opvind sparer energi

Når førerfuglen slår vingeslag, presser den luft ned under sig selv.

Det resulterer i en opvind ved vingekanten. Placerer en efterfølgende fugl sig korrekt i forhold til denne opvind, sparer den energi på selv at skabe en nedvind for at holde sig oppe.

Det stiller dog krav om en helt præcis faseforskel mellem de to fugles vingeslag.

Læs også: Godt udsyn får fugle til at flyve i V-formation

Der har hidtil ikke været nogen eksperimentelle data, der kan vise, om fuglenes vingeslag sker med den aerodynamiske mest fordelagtige faseforskel før den nye undersøgelse, som offentliggøres i denne uges udgave af Nature.

I en seks et halvt minut lang video forklarer Steven Portugal og Jim Usherwood, hvordan undersøgelsen blev gennemført, hvilket udstyr de brugte og giver et indblik i den aerodynamiske opgave, som eremitibisserne udfører til perfektion.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>