Disse it-tjenester giver politiet udfordringer

It-kriminaliteten steget eksplosivt herhjemme. Alene det seneste år er der tikket 77 procent flere sager ind om databedrageri og 25 procent flere sager om økonomisk kriminalitet.

Det viser Rigspolitiets nyeste statistik.

Derfor vil politiet opruste sine it-efterforskningsmæssige kræfter med den nye enhed Cyber crime-center, der får til opgave at bekæmpe, analysere og forebygge it-kriminalitet.

“Som tingene udvikler sig, er der tre områder, vi bliver nødt til at fokusere mere på i fremtiden,” fortæller Johnny Lundberg, der er vicepolitiinspektør og leder af Nites, Rigspolitiets Nationale IT-efterforskningssektion.

Ifølge vicepolitiinspektøren bliver det særligt udfordrende for efterforskerne at skaffe sig adgang til lagret data i skyen, analysering af anonymiseret Tor-trafik og sporing af transaktioner i digital valuta som BitCoin.

Rigspolitiet: Derfor data i skyen problematisk
Når rigspolitiets it-enheder kobles på efterforskning i dag, får efterforskerne adgang til elektronisk indhentet og fysisk beslaglagt materiale, som er indhentet via ransagningskendelser i Danmark.

Men det er straks mere problematisk for politiet at skaffe sig adgang til materiale, hvis personen, som skal efterforskes, har gemt sine data i et udenlandsk datacenter.

“For at få adgang til det data, der ligger i skyen, kræves en særlig kendelse, og hvis det ligger i andre lande, kræver det måske en rets-anmodning til det pågældende land. Sådan nogle problemstillinger støder vi på jævnligt,” fortæller Johnny Lundberg.

Politiet kan ikke takle anonymiseret trafik
Ifølge Johnny Lundberg vil indførelsen af det nye cyber crime-center give politiet et teknologisk løft.

Men politiet ved stadig ikke, hvordan centeret vil gøre sig selv i stand til at analysere krypteret Tor-trafik og spore transaktioner i digitale valutaer som eksempelvis BitCoin, hvilket vicepolitiinspektøren nævner som to særlige problemstillinger for politiet.

“Det kræver, at vi opgraderer det rent teknologiske område, styrker vores faglige kompetencer og styrker samarbejdet med det private såsom virksomheder og uddannelses- og forskningsinstitutioner,” fortæller Johnny Lundberg.

Hvis politiet skal kunne dykke ned og analysere den anonymiserede Tor-trafik, skal der vel ske nogle ændringer lovgivningsmæssigt, for at få lov til at overvåge endnu dybere end i dag?

“Det kan jeg ikke svare på, fordi det kræver en dybere juridisk vurdering af, hvor langt vi kan gå med den nuværende lovgivning. Den nuværende lovgivning dækker de behov, vi har i dag, så hvis vi vil have ændrede muligheder, bliver vi nødt til at se på, hvor langt vores nuværende lovgivning rækker,” siger Johnny Lundberg og fortsætter:

“Behovene ændrer sig løbende, og vi er derfor meget opmærksomme på, om lovgivningen kan følge med.”

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>