Dong Energy melder klar til at tage skraldet – uden sortering

I et ledigt hjørne af det store Amager Ressource Center (ARC), dør om dør med byggeriet af Danmarks største forbrændingsanlæg, har folk fra Dong Energy og Amagerforbrænding de seneste fem år arbejdet med at få et særligt bio-affaldssorteringsanlæg til at fungere.

Og med 10.000 driftstimer på bagen mener Dong Energy nu, at teknologien kan erklæres for ‘driftssikker og dokumenteret’, som der står i invitationen til en officiel indvielse af anlægget på mandag. I anlægget udsættes usorteret husholdningsaffald i poser for en enzymvask, der omdanner affaldet til en brun biovæske, som plast og metal kan sies fra. Biovæsken er en fortrinlig råvare til biogasfremstilling.

Den forestående indvielse er også årsagen til, at anlægget ikke er i drift på den blæsende og sludfyldte vinterdag, hvor Ingeniøren besøger stedet. I stedet er anlægget tømt for affald og ved at blive vasket, og den sødlige, let rådne lugt af affald er kun lige til at ane omkring anlægget.

Demonstrationsanlægget hos ARC har en kapacitet på 1 ton affald i timen og blev bygget op i 2008 og 2009. Men selve ideen bag konceptet er faktisk ti år gammel og en udløber af arbejdet med at producere bioethanol af halm, afslører seniorrådgiver i Dong Energy New Bio Solutions Niels Henriksen.

»Renescience-teknologien har været færdigudviklet i et halvt års tid, men vi ville vente på regeringens ressourcestrategi, som indebærer en form for affaldssortering, hvor vi mener, vi kan tilbyde noget særligt. Nemlig høj udnyttelse af det organiske materiale – uden at borgerne behøver sortere affaldet,« siger han.

Store udfordringer undervejs

De tekniske udfordringer med konceptet har været store undervejs. I første omgang med at få selve enzym­vasken til at fungere og i anden omgang med at få udsortering af restaffaldet fra biovæsken på plads.

Ifølge underdirektør Henrik Maimann fra Dong Energy New Bio Solutions har det især været en udfordring, at Dong har været så relativt alene om at gå biovejen og dermed har måttet gøre alle erfaringerne selv:

»Det har for eksempel været en svær opgave at finde ud af, hvad der helt præcist foregår i bioprocessen og opnå det fulde overblik,« siger han.

Hvad angår selve enzymvaske­delen, så fandt man blandt andet ud af, at forbehandling af affaldet med 75 grader varmt vand ikke var nødvendigt. Man kunne sagtens sænke temperaturen til 50 grader, hvilket er samme temperatur som i den 16 meter lange og blanke reaktor, hvor affald, vand og enzymer ganske langsomt cirkulerer rundt i 18-20 timer.

Derved sparer man energi til opvarmning og nedkøling af vandet i forbehandlingen.

Ombygning med standardløsninger

Om selve restaffaldet oplyste Dong Energy selv til Folketingets energiudvalg i 2011, at der ‘ikke er nogen umiddelbar udsigt til, at plast og metal bliver i en kvalitet, der kan genbruges.’ Her hjalp, ifølge Henrik Maimann, en større ombygning i slutningen af 2012:

»Vi gjorde kort proces med selvopfundne løsninger. I stedet købte vi kendt sorteringsteknologi til udsortering af den tørre fraktion og til ekstra vask af plast og metal, så restprodukterne langt bedre kan genanvendes,« siger han.

Så nu er Dong Energy sikker på, at de står med en teknologi, som virker og kan sælges som erstatning for udtjente forbrændingsanlæg i store dele af verden.

Samme pris som forbrænding

Konkret snakker man om et fuldskalaprojekt, som inklusive et biogasanlæg kan behandle usorteret husholdningsaffald fra en by med cirka 170.000 husstande.

De 80.000 ton usorteret dag­renovation vil årligt kunne producere 8 millioner kubikmeter biogas, 4.000 ton plast, 1.600 ton metal og en 8.000 ton stor restfraktion til forbrænding.

»Med Renescience-teknologien kan vi udnytte over 90 procent af det organiske affald i folks affaldsposer uden forudgående sortering. Det er langt mere, end man kan nå ved kildesortering,« siger Henrik Maimann og tilføjer, at det kan gøres til en pris på 4-500 kroner pr. ton alt efter de lokale forhold. Det er nogenlunde samme pris som på et forbrændingsanlæg.

Et uløst problem er dog, at den afgassede væske fra biogasanlægget indeholder cadmium og phthalater, så slammet kan ikke bare køres ud på markerne, men må brændes. Maimann forventer dog, at problemet løses med et forventet forbud mod anvendelse af bestemte phthalater i 2015.

Høj udnyttelse af organisk affald

På længere sigt forestiller Dong Energy sig, at man primært skal være teknologileverandør af den patenterede Renescience-teknologi, og at pilotanlægget på ARC skal bruges til test af affaldstyper fra fremtidige kunder. Men til at starte med vil selskabet gerne være medejer og levere et par fuldskala-­anlæg i Danmark.

Projektchef og ekspert i sorteringsanlæg Jens Bjørn Jakobsen fra Cowi bekræfter, at Renescience-teknologien kan udnytte en langt større del af det organiske indhold i den samlede restaffaldsfraktion, end man kan opnå ved kildesortering af denne fraktion alene.

Men han mener ikke, at konceptet er velegnet til at udsortere de tørre fraktioner som plast og papir, der bliver forringet af vaskeprocessen:

»Jeg ser Renescience som et supplement til centrale sorteringsanlæg og som konkurrent til anlæg, der forbehandler den organiske frak­tion før bioforgasning finder sted,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>