DSL-afløseren på vej: 1 gigabit/s gennem telefonkablet

Inden for de kommende par år kan montører muligvis droppe at lægge fibernet helt ud til forbrugerne, som i stedet kan trække langt større hastigheder ud af de eksisterende kobberkabler, end tilfældet er i dag, skriver Teknisk Ukeblad.

Den internationale teleunion, ITU, som hører under FN-systemet, har for nylig godkendt den nye standard G.fast. Den gør det muligt at opnå hastigheder på de gamle telefonkabler på op mod 1 Gbit/s – i hvert fald teoretisk set.

Fordelene er mange. Blandt andet vil forbrugeren selv kunne slå nettet til uden at det kræver et montørbesøg. Det er i praksis ikke mere besværligt at have med at gøre end det gamle ADSL2, men nu vil hastighederne blive langt højere.

Hvad der kræves, er en G.fast-adapter, og den findes ikke på markedet endnu. Først skal Alcatel-Lucent og Broadcom i gang med at producere chippene til adapterne, men det regner ITU også med vil ske snart.

Læs også: Mobilt bredbånd truer TDC’s ADSL-guldgrube

Når det er muligt at bruge kobberkablerne, skyldes det, at man i sin tid benyttede sig af et frekvensområde, der var langt større end nødvendigt. ADSL bruger et frekvensområde på ca. 1 MHz, og de digitale signaler bliver moduleret ind i dette bånd.

Brugen af frekvenserne vil med G.fast kunne udvides til 106 MHz og med tiden til 200 MHz, fortæller ITU. Blot er det vigtigt, at FM-båndet ikke bliver forstyrret, fordi den øvre del af G.fast-båndet overlapper FM, men eftersom FM-båndet er ved at blive udfaset, er det ikke sikkert, at det bliver et problem.

Meningen er, at G.fast kun skal bruges på de sidste hundrede meter ud til forbrugeren fra et fiberknudepunkt, som kan trække noget mere trafik.

Da teknologien skal fungere i bundter med flere uskærmede kabler, skal man ifølge Teknisk Ukeblad ikke regne med at kunne opnår den teoretiske tophastighed. Kapaciteten skal desuden fordeles på upload og download. Men som det norske medie konstater, så vil 200 Mbit/s i begge retninger også være meget mere, end hvad DSL-kunder oplever i dag.

Se en video fra ITU nedenfor, der beskriver teknologien nærmere:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>