Flere danskere bliver syge af resistent svinebakterie

Et stigende antal danskere bliver smittet af stafylokokbakterier, som er resistente over for almindeligt antibiotikum og derfor vanskelige at behandle. Antallet af smittede er næsten fordoblet på få år til 1.556 danskere, hvoraf den MRSA-type, der kommer fra svin, steg fra 164 i 2011 til 232 i 2012.

Læs også: Naboer til svinefarme har fordoblet risiko for smitte med resistent bakterie

Det er en udvikling, som risikerer at fortsætte, mener seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet:

»Så længe der ikke bliver gjort noget for at begrænse smitten mellem svinene, kan det ikke undgås, at flere grise bliver inficerede med MRS, og kan føre til, at flere mennesker bliver smittede,« siger hun.

For selvom de fleste, der bærer rundt på MRSA-bakterien, ikke får symptomer, er antallet af mennesker, der bliver inficeret og syge, også stigende, i takt med at flere bliver smittet.

Læs også: 8.000 danskere er uvidende smittebærere af resistente bakterier

Særligt mennesker, der i forvejen er svækkede, risikerer alvorlige infektioner fra bakterien. Derfor skærpede Sundhedsstyrelsen forrige år vejledningen for håndteringen af MRSA på landets hospitaler for at begrænse smitteoverførsel til andre patienter. Det har virket, da langt færre bliver smittet på hospitalerne.

Ingen indsats for at stoppe svinesmitte

Det har dog ikke dæmmet op for smittekilden, da stadig flere bliver smittet uden for hospitalerne. Ifølge Yvonne Agersø bliver der nemlig ikke gjort noget for at forhindre, at dyrene i svineproduktionen smitter hinanden.

Den seneste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut viser, at smitten ikke kun er stigende hos mennesker, men i den grad også blandt svinene på de danske slagterier, hvor 88 procent af slagtesvinene er testet positiv for MRSA-bakterien i 2012.

Og selvom landmændene har fået en vejledning i, hvordan de undgår at smitte deres familiemedlemmer, vil smittefaren stadig være der, så længe den er hos svinene, mener Yvonne Agersø.

»Der bliver produceret 30 millioner svin i Danmark, så potentialet for smitte er stort,« siger seniorforskeren.

Læs også: Ni ud af ti slagtesvin smittet med resistent bakterie

I dag skal svineproducenterne ikke teste deres besætninger for smitten, ligesom MRSA hos dyr ifølge Fødevarestyrelsen ikke er en anmeldelsespligtig sygdom, hvis den skulle blive opdaget alligevel.

Derfor ved man ikke, om bakterien opstår i besætningerne, eller om den bliver spredt, når dyr bliver handlet og transporteret, eller først spredes på slagteriet, hvor svinene bliver blandet sammen i ventestalden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>