Forbrugerrådet: TDC-praksis skævvrider markedet for internettjenester

TDC driver unfair konkurrence, når det på selskabets abonnementer er gratis at bruge deres egne streamingtjenester, mens kunderne skal betale for at bruge konkurrenternes produkter. Det mener Martin Salamon, der er chefkonsulent hos Forbrugerrådet TÆNK.

»Det er en måde at stille sine egne tjenester bedre. Det kan let føre til skævvridning, for der er tale om en bundling af tjenesterne. Og det er især et problem, når der er tale om et dominerende selskab på markedet«, siger Martin Salamon til Version2.

Martin Salamon finder forskelsbehandling af internettrafik problematisk, og han efterlyser en klar lovgivning fra EU, der slår netneutraliteten fast.

»Vi vil gerne have klare regler på området, så det ikke er til at diskutere, om man må manipulere internettet eller ej. Og det er bedre, at det sker på europæisk niveau, så det beskytter alle forbrugere. Der ligger et stærkt industripolitisk signal i at have en klar lovgivning om netneutralitet,« siger Martin Salamon.

Læs også: Lov om netneutralitet rykker et skridt nærmere i dag – men teksten bliver udvandet

Intet problem i Danmark

Europa-Parlamentet behandler i disse måneder et større lovforslag, der blandt andet indeholder de regler om netneutralitet, som Martin Salamon efterspørger. Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, mener ikke, at der er behov for at indføre lovgivning på området i Danmark.

»Nej, det mener jeg ikke, at der er behov for. Vi har et netneutralitetsforum, der har eksisteret i nogle år, hvor alle relevante parter sidder med. Og her er det altså begrænset, hvad der har været af sager,« siger Jakob Willer til Version2.

Jakob Willer er formand for det netneutralitetsforum, hvor blandt andet også Forbrugerrådet og Erhvervsstyrelsen sidder med. Her diskuterer man tiltag og tjenester, der kan være problematiske for netneutraliteten, og ifølge Jakob Willer har der kun været en enkelt sag – nemlig da teleselskaber ville have mulighed for at blokere for tjenester som Skype.

»Det eneste eksempel var, da nogle teleselskaber skrev ind i deres betingelser, at muligheden for at bruge VoIP-tjenester ville variere alt efter abonnement. Og her det endte det også med, at der ikke var nogen, der gjorde det,« siger Jakob Willer.

TDC bekræfter over for Version2, at egne streamingtjenester undtager forbrugsregnskabet i datapakker, mens man takserer for brug af konkurrerende tjenester. TDC afviser dog kritikken fra Forbrugerrådet og begrunder det med, at deres streamingtjenester er såkaldte ‘managed services’, som man kan købe sig til, og er dermed ikke en del af det åbne internet. I en e-mail til Version2 skriver selskabet yderligere:

‘Netneutralitet anvendes i forhold til det åbne, best-effort internet. Værd at bemærke er det desuden, at en kunde i øvrigt også kan vælge et abonnement uden Play. Med andre ord er der ikke noget issue i forhold til netneutralitet, idet forbrugeren har valgt at købe et produkt, der hedder TDC Play eller Telenor WiMP for den sags skyld, og som leveres uden databegrænsning.’

TDC afviser i samme ombæring, at selskabet skulle have en dominerende position på mobilmarkedet og markedet for indholdstjenester.

Læs også: Tyskland vil lovfæste netneutralitet – hele EU følger måske efter

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>