IDA: Ærgerligt, hvis jobcentrene får hånds- og halsret over ledige ingeniører

Hvordan styrer vi udbud og efterspørgsel på det danske arbejdsmarked, så virksomhederne kan få medarbejdere med de rette kompetencer, når de har brug for dem – og så de ledige kan komme ud og gøre gavn i stedet for at spilde tiden i en arbejdsløshedskø?

Det var kort fortalt temaet, da Ingeniørforeningen i går havde inviteret tidligere skatteminister Carsten Koch, der er formand for beskæftigelsesministerens ekspertgruppe.

Opret dit cv på Jobfinder – og lad virksomhederne finde dig.

Gruppe skal komme med bud på tre udfordringer: Hvordan vi sikrer, at de ledige kommer hurtigst muligt i varige job, hvordan vi sikrer, at indsatsen tager udgangspunkt i den enkeltes behov, og hvordan der sikres det bedst mulige match mellem virksomheder og ledige.

Rapporten fra Carsten Koch-udvalget er endnu ikke offentliggjort, men en del af den er allerede lækket.

Blandt andet, at de kommunale jobcentre skal spille en langt mere central rolle, end de hidtil har gjort. Fremover skal alle ledige nemlig henvende sig i deres lokale jobcentre, som efter en screening kan vælge enten at beholde den ledige i sit eget system, eller sende den pågældende videre til a-kassen.

DA: Ligger naturligt hos jobcentre

Den idé vinder ikke gehør hos IDA, som mener, det er spild af penge. Der er simpelthen for stor forskel mellem de behov ledige ufaglærte ingeniører har og de behov, som ledige ingeniører har. Derfor giver det ikke mening, at de skal stille sig op ved den samme skranke i jobcenter og tale med den samme vejleder, mener IDA.

Det fremgår af det korte videoindslag, som IDA har produceret fra konferencen, hvor Morten Thiessen, formand for IDAs arbejdsmarkedsudvalg, har følgende kommentar:

»Jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis jobcentrene får hånds- og halsret over alle ledige, da de ikke vil være i stand til at opfylde de krav og ønsker, som ingeniører har,« siger han på indslaget.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) erklærer sig enige i Carsten Koch-udvalgets anbefaling på området, fortalte direktør Henrik Bach Mortensen på konference:

»Nu har vi organiseret vores beskæftigelsessystem i Danmark sådan, at det er kommunerne, der har ansvaret, og de udøver deres myndighed gennem jobcentrene, så vi må tage udgangspunkt i jobcentret,« siger han i indslaget.

Af de lækkede anbefalinger fremgår det også, at udvalget anbefaler, at kontrolsamtaler skal afløses af samtaler, som den ledige selv indkalder til, når vedkommende har behov for hjælp eller vejledning.

Læs også: »Man ryger ind i et regelsystem, som er uforståeligt skrevet og ufatteligt tidskrævende«

A-kasse: Jobcentre bliver dyrere

Siden marts 2013 har syv a-kasser herunder ingeniørernes a-kasse, Akademikernes, arbejdet på netop den måde med ’Den gode samtale’. For Akademikernes har det betydet en afbureaukratisering og højnet tilfredshed – helt konkret er tilfredsheden med samtalet steget med 15 procentpoints, så den i dag ligger på knap 80 procent, fremgår det af en pressemeddelelse fra Akademikernes.

Det glæder derfor direktør i Akademikernes, Per Hansen, at Carsten Koch-udvalget har taget ideen til sig, og håber, at de gode erfaringer vil føre til, at a-kasserne bevarer opgaven med profilafklaring tidligt i ledighedsforløbet – også af hensyn til skatteborgerne:

»Vi har i højere grad end kommunerne mulighed for at skræddersy og målrette vores tilbud til den enkelte ledige. Samtidig er det jo billigere for skatteborgerne, at opgaven løftes i a-kasserne, hvor vi udvikler og drifter for få medlemskroner,« siger Per Hansen.

Carsten Koch-udvalgets præsenterer den endelige rapport 25. februar.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>