Intelligent løbesko skal forhindre skader

Ødelagte ledbånd er en almindelig skade for løbere, men det kan måske undgås i fremtiden, hvis løbere og joggere begynder at bruge mere intelligente løbesko.

Tyske forskere fra Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems er til formået gået i gang med at udvikle en sådan sko i EU-projektet Runsafer

De har indlagt sensorer og mikroelektronik i sålen på en løbesko, som herefter vil måle på løberens måde at løbe på og vurdere, hvordan det står til med teknikken og fysikken, forklarer Dr. Andreas Heinig, som er forsker i projektet.

»Pulsure og remme om brystet optager kun åndedræts- og hjertefrekens. Vores løbesko evaluerer derimod selve træningen, mens du jogger. Skoen informerer løberen om f.eks. forkert fodposition, asymmetrisk belastning eller advarer om overanstrengelse eller overbelastning,« siger han.


Forskere fra Fraunhofer vil reducere sportsskader med en mere intelligent løbesko. Foto: Fraunhofer

Målesystemet kan nemt installeres eller fjernes fra sålen, forklarer forskerne videre i en meddelelse fra instituttet. Og når det skal oplades, sætter man blot skoen på en oplader, som følger med.

Læs også: Forskere: Billige løbesko giver nybegynderen færrest skader

Indholdet i systemet er dels en mikrocontroller, et radiomodul, batterier, accelerometre og GPS-sensorer. På den måde kan man få data sendt til sin smartphone via Bluetooth. En app på smartphonen kan derefter evaluere disse data på et øjeblik, så løberen kan få at vide, hvordan det står til.

Er der brug for det, kommer app’en med forslag til ændring af løberutinen. Det kunne handle om at løbe langsommere eller at løbe på græs i stedet for asfalt for at skåne ledbåndene.

Foreløbig er det blevet til en prototype af løbeskoen og app’en, men forskerne arbejder på at få formindsket elektronikken, så den bliver nemmere at implementere i skoen. Det ser de som en stor udfordring, da det både skal være vandtæt og helst ikke veje for meget og stadig kunne tåle at blive trampet på.

Dog håber holdet, at skoen kan komme i handlen allerede i begyndelsen af 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>