It-chef: Bredbåndskortlægning er ikke retvisende i min kommune

70 procent af danskerne kan nu få 100 megabit-bredbånd, lød budskabet fra Erhvervsstyrelsen, da en bredbåndskortlægning baseret på mere præcise skøn så dagens lys i sidste uge.

Men det glade budskab er mere teori end det er praksis, lyder vurderingen fra Thomas Hyldgaard, it-chef i Lemvig Kommune, efter at have kigget på kortlægningens tal for postnummer 7620 Lemvig. Her fremgår det for eksempel, at mindst 80 procent af borgere og virksomheder kan få internet med 10 megabit download, og at mindst 40 procent kan få forbindelser med 10 megabit upload.

»Det er ikke et billede, jeg kan genkende. Tallene er et skøn, ud fra hvad leverandørerne fortæller, og jeg er ikke så sikker på, at det er helt så retvisende, i forhold til hvis det blev gjort op på adresseniveau. Jeg mener, at det giver et pænere billede, end hvad der reelt er tilgængeligt,« siger it-chefen til Version2.

Som eksempel nævner han en hos Lemvig Kommune, der ifølge TDC kunne få bredbånd på 5/1 megabit. Efter flere udbedringer af kablet, et gammelt aluminiumskabel fra en ældre central, kom der hul igennem, men ikke med den hastighed.

»Det var muligt at presse maksimalt 3 megabit download og 366 kilobit upload ud af den. Men hvad værre er – forbindelsen var meget ustabil og dermed i praksis uanvendelig. Så TDC har nok meldt de 5/1 megabit ind, men ét er teori, og et andet er praksis,« siger Thomas Hyldgaard.

For at få en bedre idé om, hvordan bredbånds-situationen i virkeligheden er, og hvor der især er problemer for Lemvig-borgerne, åbner kommunen for tilbagemeldinger fra kommunens virksomheder og indbyggere, der så kan plotte ind på et kort, om der er ‘huller’ i internet- og mobildækningen. Foreløbigt er mobildækningskortet kommet på kommunens hjemmeside.

Lidt for godt nyt for Samsø

På Samsø, hvor frivillige kræfter siden 2012 har udbredt hurtigt internet gennem en lokal forening, er opfattelsen den samme som i Lemvig. Tallene i bredbåndskortlægningen afspejler ikke virkeligheden.

»At over 99 procent på Samsø kan få 2 megabit-forbindelse, og at over 80 procent kan få 10 megabit – det tror jeg ikke på. De tal tvivler jeg på,« siger Thorsten Arnold, der er formand for Samsø Bredbånd,

Foreningen opstod i protest mod de håbløse internetforhold, og via langtrækkende wifi-teknologi har over 700 husstande eller virksomheder på Samsø nu en 20/20-forbindelse gennem Samsø Bredbånd. Da Erhvervsstyrelsen midt i 2013 indhentede tal til kortlægningen, var tallet omkring 500, og med i alt 2.400 husstande og virksomheder på øen svarer det til en dækning på godt en femtedel af Samsøs indbyggere.

For Thomas Hyldgaard er et urealistisk positivt billede af muligheden for bredbånd for danskerne dårligt nyt. Den slags kortlægninger bliver brugt som beslutningsgrundlag, når tiltag til forbedringer bliver diskuteret politisk.

»Med sådan en rapport får politikerne ikke noget incitament til at gøre noget ved problemet, hverken nationalt eller lokalt. Det er ærgerligt, når billedet er et andet i praksis,« siger it-chefen.

Næste kortlægning fra Erhvervsstyrelsen bliver i øvrigt væsentligt mere detaljeret, hvor data på adresseniveau bliver samlet i ’pixels’ på 100 x 100 meter over hele Danmark.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>