Klagenævn sætter stopper for udskylning af salt til Limfjorden

Det er endnu for usikkert, om saltmættet vand fra udskylningen af et gaslager nord for Viborg vil forurene fisk og blåmuslinger med kviksølv og andre tungmetaller. Det mener Naturklagenævnet, efter de har behandlet en klage fra Danmarks Naturfredningsforening over udvidelse af gaslageret – og sætter dermed en stopper for projektet.

Energinet.dk har længe haft planer om at udskylle syv underjordiske saltlagre, også kaldet kaverner, for at øge deres volumen, fordi de i dag er skrumpet naturligt, så de kun kan indeholde 430 mio. kubikmeter gas. Det svarer til seks procent af den danske naturgasproduktion i Nordsøen, skriver Energinet.dk.


Det område i Limfjorden, hvor Energinet.dk vil skylle mere saltvand ud.

Bliver havbund og muslinger fyldt med tungmetaller?

Kavernerne befinder sig i Lille Torup 30 kilometer nord for Viborg, men man skal ned i en kilometers dybde for at finde dem. De består af hulrum på størrelse med Eiffeltårnet, der fordeler sig over et fem kilometer dybt område og med en omkreds på fem kilometer.

Ved at sende vand ned i kavernerne vil salt trænge ud af væggene og fordele sig i vandet, som Energinet.dk så vil skylle ud i Limfjorden. Det medfører en udledning på cirka 3,5 millioner ton vand over de næste 10 år.

Men der er jo altid et men.


Et af de syv hulrum ved Lille Torup sat i forhold til Eiffeltårnet. (Illustration: Energinet.dk)

En rapport efter udskylning af det første hulrum og udledning til det beskyttede Natura 2000 område Lovns Bredning fra september 2012 til september 2013 har ikke svaret tilfredsstillende på, om miljøet tager skade. Derfor har Naturklagenævnet sat hælene i, og iværksat en ny VVM-undersøgelse, der skal analysere havbunden og dyr for tungmetaller og se på, om der kan ske en rensning af saltvandet før det bliver sendt ud i Limfjorden.

Læs også: Nu bliver der skyllet salt ud i naturområde ved Limfjorden

DN’s lokalafdelinger omkring Lovns Bredning, Friluftsrådet og andre grønne organisationer har igennem flere år holdt vågent øje med udledningen af Energinet.dk’s saltbrine til Limfjorden. Særligt ved Lovns Bredning, som er Natura 2000-område. I EU’s Vandrammedirektiv står området som i forvejen belastet af miljøfremmede stoffer og må derfor afgjort ikke belastes yderligere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>